Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια S-400 από την Τουρκία

Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια S-400 από την Τουρκία

Η ρωσική εταιρία αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, γνωστοποίησε ότι η σύμβαση υπογράφηκε, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει τεθεί σε ισχύ.

«Η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport Aleksey Mikheev στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, παραμένουν τεχνικά ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber είχε δηλώσει πριν δύο μήνες: «Θα ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας αγοράζοντας αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και παράλληλα θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας και αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τα δικά μας δορυφορικά συστήματα».

Λίγες μέρες αργότερα ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είπε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. «Πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα: η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο» πρόσθεσε ο Τσεμέζοφ.

Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προμήθεια του οπλικού συστήματος από την Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο ένα ρωσικό σύστημα δύσκολα μπορεί να ενταχθεί στα συνδεδεμένα συστήματα του ΝΑΤΟ ενώ νατοϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι μια υποθετική συνεργασία των συστημάτων αυτό με τα ΝΑΤΟϊκά θα «ανοίξει την κερκόπορτα» στου Ρώσους. Πάντως οι Τούρκοι δεν έχουν στα σχέδιά τους τη σύνδεση με το ΝΑΤΟ αλλά να δημιουργήσουν δικό τους ολοκληρωμένο σύστημα.

S-400

Οι Τούρκοι, με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενδιαφέρεται αρχικά για την απόκτηση τεσσάρων συστημάτων, δύο θα αγοραστούν από την Ρωσία και 2 θα κατασκευαστούν στην Τουρκία με την απαιτούμενη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Συστήματα S-400 διαθέτει μόνο η Κίνα, ενώ με την Ινδία βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο