Υπ. Άμυνας: αίρεται η αναστολή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Υπ. Άμυνας: αίρεται η αναστολή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Στη συνέχεια κυρίως επί κυβερνήσεως Κ.Σημίτη (με Γ.Α.Παπανδρέου) και Κ.Καραμανλή επιχειρήθηκε μια σύσφυξη των σχέσεων με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν, όμως η Άγκυρα είχε άλλες επιδειώξεις οι οποίες και αποκαλύπτονται σήμερα.

Ανακοίωση με την οποία αναφέρει ότι αποφασίστηκε η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η λιτή ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: “Μετά τα τελευταία γεγονότα και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ αποφασίστηκε η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία”.

Σημειώνεται ότι τα ΜΟΕ (Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) ξεκίνησαν με το μνημόνιο Παπούλια-Γκιλμάζ το 1988 τα βασικότερα σημεία του οποίου είναι

– τα δύο μέρη κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων  θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς.

– Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των εθνικών ασκήσεων στη θάλασσα και στον αέρα που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή άλλης αναγγελίας θα γίνονται κατά τρόπο με τον οποίο να αποφεύγονται η απομόνωση περιοχών, η δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

– Οι ναυτικές μονάδες θα απέχουν από πράξεις παρενόχλησης του ενός από τον άλλο, θα ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές και το στρατιωτικό δίκαιο, ενώ η επιτήρηση του ενός από τον άλλο κατά την άσκηση πυρών δεν θα παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης.

–  Οι αεροπορικές μονάδες κατά τη δραστηριότητά τους στον διεθνή εναέριο χώρο θα πράττουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι πιλότοι θα επιδεικνύουν την υψίστη προσοχή όταν θα βρίσκονται κοντά σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς, δεν θα κάνουν ελιγμούς και δεν θα αντιδρούν κατά τρόπο που είναι επικίνδυνος.

Στη συνέχεια κυρίως επί κυβερνήσεως Κ.Σημίτη  (με Γ.Α.Παπανδρέου) και Κ.Καραμανλή επιχειρήθηκε μια σύσφυξη των σχέσεων με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν, όμως η Άγκυρα είχε άλλες επιδειώξεις οι οποίες και αποκαλύπτονται σήμερα.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο