Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ utd (χάρτης συμφωνίας)

Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ utd (χάρτης συμφωνίας)

Το άσχημο είναι ότι η Τουρκία βάζει και άλλους παίκτες στο "παιχνίδι" διεθνοποιώντας τις διεκδικήσεις της, ενώ προσπαθεί να τις ντύσει με νομικίστικο μανδύα.

Τρέχει να προλάβει μη βρεθεί προ τελεσμένων η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη τουρκολιβική συμφωνία για την ΑΟΖ, η οποία ωστόσο δεν έχει στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα πληρώνει την αδράνεια δεκαετιών, όπου εγκλωβίστηκε στην άποψη περί διεθνούς δικαίου με την ‘Αγκυρα προχωρά σε υβριδικές απειλές και να στρώνει το “χαλί” των προκλήσεων ανοίγοντας βεντάλια διεκδικήεσων προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί αβρόχοις ποσί.

Το άσχημο είναι ότι η Τουρκία βάζει και άλλους παίκτες στο “παιχνίδι” διεθνοποιώντας τις διεκδικήσεις της, ενώ προσπαθεί να τις ντύσει με νομικίστικο μανδύα.

Το Σαββατοκύριακο μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο υπεξ Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο σε μια ενέργεια επίσπευσης αναγνώρισης ΑΟΖ και της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας». Σε συνέντευξή του, που τιτλοφορείται «Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν..» και φιλοξενεί η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής ο κ. Δένδιας σημειώνει μάλιστα ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζει, ωστόσο, ότι «τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα» και προειδοποιεί ότι «θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ». Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται» βεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών. Σε ανάρτησή του στο Twitter, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: “Προσεγγίζοντας το Κάιρο, όπου θα έχω συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, Sameh Shoukry, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης”.

Η επίσκεψη στην Αίγυπτο

Τις ενέργειες Τουρκίας και Λιβύης, όπως και την πρόσφατη συμφωνία τους που προβλέπει ότι θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σαμέχ Ελ-Σούκρι. Οι διαβουλεύσεις Δένδια – Ελ-Σούκρι και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών διήρκησαν μίαμιση ώρα. Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους, διήρκεσε 45 λεπτά. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το πώς οι δύο χώρες θα αντιδράσουν στις ενέργειες Τουρκίας – Λιβύης και την πρόσφατη συμφωνία τους. Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πολιτικός Διευθυντής Κυριάκος Λουκάκης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης, ο Διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Γιάννης Τσαούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς και ο Πολιτικός Διευθυντής Κυριάκος Λουκάκης.

Με επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος, στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λυβύης. Στη συνάντηση των δυο των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Sameh Shoukry, επισημάνθηκε ότι το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, δεν έχει καμία νομική υπόσταση, είναι ξεκάθαρα παράνομο. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, ο Sarraj, δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Τόνισαν παράλληλα, ότι Τουρκία και Λιβύη, είναι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή και πως «θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση». Ολόκληρη η Δήλωση του Δένδια «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων. «Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα». Την Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη, αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας της χώρας με την Τουρκία. Ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπουργός Νίκος Δένδιας και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι του γνωστοποίησαν ότι μέχρι την Πέμπτη πρέπει να να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU, που υπέγραψε ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης στην Άγκυρα.

Η τουρκική απάντηση: Δεν έχει ΑΟΖ η Μεγίστη!

Ακόμη μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο Κάιρο. Σύμφωνα με την απαράδεκτη ανακοίνωση η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορά τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Κάνει δε ειδική αναφορά στο Καστελόριζο και το συνδέει με την Αίγυπτο. Και σαν να μην φτάνει αυτό στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Και απειλεί ανοικτά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός!

“Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου. Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της ενδιάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους. Η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα μέρη προτιμούσαν να λάβουν μονομερή μέτρα και προσπαθούσαν να μεταβιβάσουν την ευθύνη επί της Τουρκίας. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την κατανόηση. Για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από το τουρκικό έδαφος, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτή η κατανόηση προκάλεσε στην Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός”.

η επισημοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, επισημοποίησα χθες τα όσα υβριδικά και προπαγανδιστικά μάλιστα, αναφέρει πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ένα τμήμα των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει καθοριστεί. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε δε την θέση ότι «τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων», αναφέροντας το Καστελλόριζο ως παράδειγμα των «μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων»! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές. Με ανάρτησή του αναφέρει ότι η Τουρκία και η Λιβύη συμφωνούν στο ότι τα νησιά αυτά δεν μπορούν να έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.

Το σενάριο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ο Τούρκος πρόεδρος το επεξεργάζεται εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, επιδιώκοντας κάποιου είδους σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό και έγινε πριν λίγες μέρες στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με την υπογραφή του μνημονίου, το περιεχόμενο και η δεσμευτικότητα του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Δένδιας: Εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή, θα απελαθεί

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. «Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα». Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είπε ότι «είναι πολύ πιθανό με αυτήν να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει οτιδήποτε. Το όργανο που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, αποφασίζει με ομοφωνία, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει». Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη». Ανέφερε επίσης ότι το γνώριζε τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη ότι ετοιμαζόταν αυτό το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο που είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του, του είχε πει «ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις αλλά είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί». Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου ότι «εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί». Οσο για την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο και για το εάν αυτό έρχεται σαν απάντηση στην Αγκυρα, απάντησε ότι «η Ελλάδα δεν συναρτά τη διπλωματική της τακτική από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν γίνει δέκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και στο πλαίσιο της εξέτασης των γεγονότων αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία».

Απάντηση Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών στον Ακσόι

Ο Εκπρόσπωος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χθεσινή τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε:

“Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών. Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου”.

utd

πριν από λίγο ο Çağatay Erciyes ανέρτησε στο twitter χάρτη που όπως υποστηρίζει είναι ο χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Πηγή: ΑΠΕ / διεθνή ΜΜΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο