“Τράβει το σκοινί” η Άγκυρα στην Κύπρο, της “τραβάνε το αυτί” οι ΗΠΑ utd

“Τράβει το σκοινί” η Άγκυρα στην Κύπρο, της “τραβάνε το αυτί” οι ΗΠΑ utd

Η Τουρκία "τραβάει το σκοινί" κλιμακώνοντας τόσο τη στάση της στην Κύπρο, την οποία ωστόσο είχε προαναγγείλει, όσο και στο Αιγαίο που αποδεικνύεται με την κατακόρυφη άνοδο των εμπλοκών

Αμερικανικό χαστούκι στην Τουρκία αποτελεί η ηχηρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση με η οποία καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τις αντιδράσεις και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την αντίδραση της στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Η Τουρκία έχει στείλει το ερευνητικό σκάφος Barabaros και το πλοίο-γεωτρύπανο Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να μπει με “τσαμπουκά” στους κυπριακούς υδρογονάθρακες βλέποντας ότι δεν μπορεί να παζαρέψει μέσω του Κυπριακού, ενώ και ευρύτερα τα παζάρια για τo S-400/F-35 και τη Συρία συνδυασμό με την κρίσης της τουρκικής οικονομίας έχουν στριμώξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος και αναζητεί διέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πάρει επικοινωνιακές διαστάσεις στα εγχώρια ΜΜΕ τα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα τις προηγούμενες μέρες.

φλερτ με θερμό επεισόδιο

Η Τουρκία “τραβάει το σκοινί” κλιμακώνοντας τόσο τη στάση της στην Κύπρο, την οποία ωστόσο είχε προαναγγείλει, όσο και στο Αιγαίο που αποδεικνύεται με την κατακόρυφη άνοδο των εμπλοκών των τουρκικών με τα ελληνικά μαχητικά στο Αρχιπέλαγος.

Η τουρκική άσκηση “Θαλασσόλυκος 2019” που ξεκινά στις 13 Μαίου, είναι το πρώτο κρίσημο “τεστ”, αν και η Τουρκία δε χρειάζεται άσκηση για να δημιουργήσει προβλήματα (όπως έγινε στα Ιμία το 1996). Σενάρια για θερμό επεισόδιο μέχρι το καλοκαίρι διακινούνται εδώ και καιρό τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Yeni Safak Τουρκική λίμνη το Αιγαίο

Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευεση της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που πρόσκυνται στον Ρ.Τ.Ερντογάν και η οποία αναφέρει ότι με τους S-400 η Άγκυρα κλείνει το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε πανικό, γιατί, «από τη στιγμή που οι δύο συστοιχίες των S-400, που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τον Ιούλιο, τοποθετηθούν η μία στη Σμύρνη και η άλλη στην Αντιόχεια, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα καταστούν ‘τουρκική λίμνη’».

Η ‘Γενί Σαφάκ’ υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση των S-400 στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως στόχο:

– Στη Μεσόγειο, να ελέγξουν τον εναέριο χώρο και να φέρουν τα πάνω κάτω στα σχέδια του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται στην περιοχή.

-Στο Αιγαίο, να ρίξουν στο κενό τα σχέδια κατοχής της Αθήνας, ακόμη και στα νησιά που έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα αλλά η Αθήνα έχει τοποθετήσει στρατιωτικά φυλάκια. Κι επίσης, από τη στιγμή που όλα τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την Ελλάδα θα εντοπίζονται αμέσως από τα ραντάρ των S-400, η Ελλάδα θα σταματήσει τις απειλές κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

-Και τέλος στη Συρία, να εμποδίσουν τη δημιουργία ‘διαδρόμου τρομοκρατίας’ από τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Πηγή: ΑΠΕ, ΣΙΓΜΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο