Τον δυνατό τον σέβονται όλοι!

Τον δυνατό τον σέβονται όλοι!

Προσωπικά εκτιμώ ότι σε περίπτωση αύξησης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα δημιουργηθεί μεν ιδιαίτερη ένταση με την Τουρκία χωρίς όμως θερμό επεισόδιο

Τουρκία. Γνωστή αλλά τόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πολιτική της και το μόνο που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα αυτής, δεδομένης και της διαχρονικής υποχωρητικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στην προσπάθειά μας να ρίξουμε φως σε αυτό που λέμε τουρκική εξωτερική πολιτική και διπλωματία ζητήσαμε την άποψη ενός έμπειρου ανθρώπου και παράλληλα βαθέως γνώστη της τουρκικής πολιτικής, του Νικόλαου Ταμουρίδη, Αντιστράτηγου (ε.α), Επίτιμου Α’ Υπαρχηγού ΓΕΣ ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε σε επιτελικές θέσεις στα στρατηγεία του NATO στη Νάπολη (AFSOUTH) και την Κωνσταντινούπολη (NRDC-T).

Καθόλη τη συζήτηση η οποία ξεπέρασε τις 3 ώρες κατέστη σαφές το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική αλλά ταυτόχρονα και οι αδυναμίες της ίδιας της Τουρκίας. Αν μπορούσαμε να πούμε κάτι τελευταίο, αυτό είναι ότι εμείς ορίζουμε τις τύχες της Πατρίδας μας ανεξαρτήτως των σχεδιασμών τρίτων κέντρων, αρκεί να ενεργοποιηθούμε και να αποκτήσουμε Στρατηγική μαζί με την αναγκαία πολιτική βούληση.

iReport.gr: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τον Ερντογάν επικεφαλής, δείχνει ότι αλλάζει. Στην εξίσωση “τουρκική εξωτερική πολιτική” έχει εισέλθει σαφώς και ο παράγοντας Ισλάμ. Περιγράψτε μας τον ρόλο της καθώς και πως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Τουρκίας.

Νικόλαος Ταμουρίδης: Η γενική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είναι πάγια και βασίζεται κατά πολύ στη ρήση του Κεμάλ  ”Yurtta barış dünyada barış” (Ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο). Ανεξάρτητα από το ποσοστό του παράγοντα Ισλάμ, η Τουρκία  έχει ως βασικό στόχο της εθνικής της στρατηγικής να καταστεί μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, δηλαδή μια υπερδύναμη.

Την σημερινή βέβαια εποχή, η Τουρκία του Ερντογάν εκμεταλλεύεται την προϊούσα ισλαμοποίηση της Ευρώπης, εγκαθιδρύοντας στο εσωτερικό ένα σωβινιστικό και ρατσιστικό μοντέλο κράτους-έθνους, με την δόμηση μιας νεο-εθνικιστικής ισλαμικής κοινωνίας που έχει ένα παράξενο νεο-οθωμανικό προφίλ, όπου η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει με τεράστια κεφάλαια το θρησκευτικό Ισλάμ.

Η εν γένει πολιτική της Τουρκίας, έχει ως εφαλτήριο την εσωτερική πολιτική που προσβλέπει στην απόλυτη τάξη.  Έτσι, η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων, που υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι εφαρμόζει η Τουρκία με τους γείτονές της, μοιραίως φαίνεται να έχει περάσει στο εσωτερικό της χώρας, όπου δύο είναι οι μεγάλες απειλές: οι διασπαστικές τάσεις (π.χ. Κουρδική αυτονομία ή απόσχιση) και η οπισθοδρόμηση (π.χ. φανατικό ισλάμ, εθνικο-θρησκευτικές μειονότητες). Η εξωτερική δε πολιτική της εξακοντίζεται σε τρεις άξονες, την ισορροπία ανεξαρτησίας και ασφάλειας μέσω των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, το μέγιστο δυνατό όφελος/συμφέρον από τις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες (όπου πρώτη θέση κατέχει η Ελλάδα, ως εμπόδιο για τη διείσδυση στην Ευρώπη και δεύτερο η Συρία ως εμπόδιο προς τη Μ. Ανατολή) και το περιφερειακό-παγκόσμιο όραμά της με βάση την Ευρώπη και ανοίγματα και επιρροές στην Ασία και την Αφρική (μέσω των τουρκόφωνων και ισλαμικών πληθυσμών).

iReport.gr: Ένας βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής για ένα κράτος είναι η στρατιωτική ισχύς. Βασική συνθήκη για το αξιόμαχο ενός στρατεύματος –πέραν της εκπαιδεύσεως- είναι η αυτάρκειά του σε πολεμικό υλικό (όπλα, πυρομαχικά, οπλικά συστήματα μείζονα κι ελάσσονα). Η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια επενδύει σοβαρά στην πολεμική της βιομηχανία. Τι επιπτώσεις θα έχει η σταδιακή απεξάρτηση σε πολύ μεγάλο βαθμό, από κράτη-παραδοσιακούς προμηθευτές όπλων και η ταυτόχρονη ενδυνάμωση της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της, αλλά κυρίως στο πως την αντιλαμβάνονται οι μεγάλες δυνάμεις σε σχέση με τα συμφέροντά τους, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Με την απεξάρτησή της από πλευράς πολεμικού εν γένει υλικού, η Τουρκία σαφέστατα προσδίδει περισσότερη δυναμική στην εξωτερική της πολιτική. ΤΟΝ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ!

Οι μεγάλες δυνάμεις επιθυμούν τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, λόγω της μεγάλης  γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, που το κέντρο συγκρούσεων είναι στη γειτνίασή της.

Βέβαια, οι μεγάλες δυνάμεις κοιτάζουν πρώτα το δικό τους συμφέρον. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται ότι απειλούνται από την Τουρκία δρουν αναλόγως. Αυτό φαίνεται στις επιχειρήσεις που γίνονται στο τρίγωνο Συρία-Ισλαμικό κράτος-Ιράκ. Όταν ξεπερνά τα όρια επεμβαίνουν. Έχουν δε πάντα έτοιμο το μεγάλο αγκάθι για την Τουρκία : Την ίδρυση του Κουρδικού κράτους.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις εξωτερικές δυνατότητές της. Όπως φαίνεται, η σημερινή κυβέρνηση, με τον Ερντογάν ως παντοδύναμο Πρόεδρο, μοιάζει με ζογκλέρ που παίζει με υπερβολικά πολλές μπάλες και επομένως στο τέλος μερικές από αυτές θα πέσουν κάτω.

iReport.gr: Πως ερμηνεύεται η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας και ποιο το μέλλον της;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Η Ρωσία διαχρονικά κοίταζε αποκλειστικά και μόνον το ίδιο συμφέρον. Έτσι τη σημερινή εποχή, προσπαθώντας να καθιερωθεί και στρατιωτικά πλέον στην Μέση Ανατολή, παίζει ένα πολύπλευρο διπλωματικό παιχνίδι. Στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού βλέπουμε (και θα δούμε) πολλές εναλλαγές πολιτικής, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον ευρύτερο χώρο. Στόχος της Ρωσίας είναι αυτά να γίνουν χωρίς γενικό πόλεμο.

Η Τουρκία από την πλευρά της, ξέρει να παίζει άριστα το παιχνίδι του Alışveriş (δούναι και λαβείν), προσπαθώντας βέβαια αν είναι δυνατόν να μένει μόνο στο Alış (λαβείν).

Βέβαια, γνωστό είναι ότι παίζει τη σημαντικότατη θέση της με πολύ σωστό τρόπο. Κάτι που δεν κάνουμε εμείς. Είμαστε στο κέντρο του κόσμου. Στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων της χερσαίας ηπείρου γης. Στο κέντρο, διαχρονικά, των εξελίξεων.

iReport.gr: Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν έχει εντείνει την επιθετικότητά του σε όλα τα επίπεδα τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά. Ερμηνεύστε την ακόμα πιο επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μεταξύ άλλων απαιτεί την αναθεώρηση των υφισταμένων συνόρων;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Η Τουρκία εφαρμόζει μια πολύ βασική αρχή του πολέμου: την ”Επιθετική Ενέργεια”.

Χωρίς επίθεση, σε ένα πόλεμο (και η ειρήνη είναι περίοδος πολέμου με άλλα μέσα), δεν κερδίζεις τίποτε.

Εξάλλου, η ιστορία διδάσκει ότι η πολιτική της γείτονος χώρας ήταν  ανέκαθεν αλαζονική και διέπετο από μια διαχρονική αρπακτική νοοτροπία.

Ανεξάρτητα εάν οι δηλώσεις για αναθεώρηση των συνόρων είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, οι Τούρκοι έχουν τα ”όνειρά τους”. Θέλουν να γίνουν παγκόσμια υπερδύναμη!

iReport.gr: Τόσο το NATO όσο και η ΕΕ εμφανίζονται διαλλακτικοί απέναντι σε μία Τουρκία η οποία λειτουργεί εκβιαστικά. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και ποιες είναι οι συνθήκες που θα συντελέσουν στην αλλαγή στάσης από αυτούς τους οργανισμούς;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Αυτές οι οντότητες, δρουν στο πλαίσιο της δράσης των ΗΠΑ. Όσο η στάση των ΗΠΑ είναι συγκαταβατική με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα είναι διαλλακτικοί μαζί της.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι και μια μεγάλη αγορά, αλλά και μεγάλη πηγή κατασκευής και εξαγωγής φτηνών προϊόντων.

Για να αλλάξουν στάση θα πρέπει να δουν το θηρίο ”να έχει πει στη φωλιά τους”. Να τους απειλήσει μέσα στην Ευρώπη. όσο οι απειλή της Τουρκίας είναι στον πέριξ αυτής χώρο, δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα.

iReport.gr: Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ποια θεωρείτε ότι είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Ο μεγάλος Κινέζος στρατηγός-συγγραφέας Σουν Τσου έχει πει: ΄΄Το αήττητο είναι θέμα άμυνας. Η νίκη είναι θέμα επίθεσης”. Όταν συνεχώς αμύνεσαι, δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσεις πουθενά.

Η εξωτερική πολιτική, επομένως, σε ένα κόσμο που μόνο ειρηνικός δεν είναι, επιβάλλεται να είναι αποκλειστικά επιθετική! Αυτό κάνει η Τουρκία (και ότι κερδίσει). Επιτίθεται συνέχεια, βάζοντας όσα περισσότερα θέματα μπορεί στο διπλωματικό τραπέζι.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι προκλητικά και φοβικά αμυντική, με το ανύπαρκτο δόγμα ”δεν διεκδικούμε τίποτε”.

Όπλα διπλωματικά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, πλην όμως οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αντί να τα χρησιμοποιήσουν, αδειάζουν μόνοι τους την ”διπλωματική μας φαρέτρα” (βλέπε θέμα γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πολιτική σημερινής κυβέρνησης). Η παθητική μας πολιτική αποθρασύνει τους γείτονες ωθώντας τους σε περισσότερη αδιαλλαξία.

Το πρώτο επομένως που χρειάζεται η χώρα μας είναι να χαράξει σοβαρή εθνική στρατηγική, την οποία να υποστηρίζει με μια επιθετική εξωτερική πολιτική.

iReport.gr: Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12ναυτικά μίλια και δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ; Το τουρκικό casus belli θεωρείτε ως μια σοβαρή απειλή, δεδομένου ότι είμαστε μέλη του NATO και μια πολεμική αναμέτρηση θα έχει συνέπειες και για το ίδιο;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Οι πολιτικοί μας τρέμουν, μην τυχόν γίνει πόλεμος. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. Αν όμως τον φοβάσαι, αντί να τον σέβεσαι, και ο αντίπαλός σου το αντιλαμβάνεται, τότε είσαι συνεχώς σε μια στάση υποχώρησης.

Προσωπικά εκτιμώ ότι σε περίπτωση αύξησης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα δημιουργηθεί μεν ιδιαίτερη ένταση με την Τουρκία χωρίς όμως θερμό επεισόδιο. Αυτό (σ.σ. η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια) όμως προϋποθέτει πλήρη ετοιμότητα της χώρας δια παν ενδεχόμενο.

iReport.gr: Σε ενδεχόμενη τουρκική επιθετική ενέργεια, σε επιχειρησιακό επίπεδο, πως θα πρέπει να αντιδράσουμε; Η κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα είναι ικανή αποτρέψει την επιθετική αυτή ενέργεια χωρίς να απωλέσουμε το παραμικρό κομμάτι Ελληνικού εδάφους; Πως πιστεύετε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Μια πολεμική ενέργεια, σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Θέλει προετοιμασία και πρέπει να αιτιολογηθεί διεθνώς, οπότε θα έχουμε μια ιδιαίτερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που πιθανώς θα δώσει χρονικά τη δυνατότητα οργάνωσης και αποτροπής. Εκτός εάν πρόκειται για σημειακή ενέργεια (σε βραχονησίδα ή μικρόνησο). Αλλά και αυτό ακόμη δεν γίνεται εύκολα.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σίγουρα έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της κρίσης και από την απαράδεκτη πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων. Παρόλα αυτά διαθέτουν ακόμη αρκετή ισχύ για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι κυβερνώντες πρέπει να το καταλάβουν ότι ο πιο ισχυρός πυλώνας ισχύος, αυτή την εποχή, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επιβάλλεται λοιπόν να τις ενισχύσουν αμέσως. Με αυτό τον τρόπο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

iReport.gr: Η σημερινή κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -κυρίως σε θέματα οπλικών συστημάτων- είναι ικανή να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα; Και πως βλέπετε την αντιμετώπιση αυτή στο άμεσο μέλλον, όταν η Τουρκία θα έχει στη διάθεσή της εγχώρια οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Αν και χρειάζεται άμεσα η κυβέρνηση να ενισχύσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από πλευράς οπλικών συστημάτων, πιστεύω ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή με επιτυχία.

Όσο όμως η Τουρκία ενισχύεται, μοιραίο είναι να αλλάζουν και οι συσχετισμοί ισχύος. Επιβάλλεται άμεσα να γίνουν πράξη οι προτάσεις των Γενικών Επιτελείων για την διατήρηση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το σύνολο των εκτιμώμενων εξωτερικών απειλών σήμερα, στο εγγύς μέλλον, αλλά και στον επόμενο εκτιμώμενο χρόνο.

iReport.gr: Πόσο πιθανό θεωρείτε να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο ή και κάτι μεγαλύτερο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας πριν το 2020;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Η Τουρκία θεωρεί εαυτήν ως αυτόκλητο προστάτη των ανά τον κόσμο μουσουλμανικών πληθυσμών. Εάν η κατάσταση στα νησιά του Αν. Αιγαίου, με χιλιάδες παράνομους μετανάστες, παγιωθεί τότε εκτιμώ ότι είναι πιθανό να δρομολογηθούν από την Τουρκία διαδικασίες υψηλής έντασης μεταξύ ντόπιων πληθυσμών και μεταναστών με αποτέλεσμα τη δημιουργία θερμού επεισοδίου.

iReport.gr: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Νικόλαος Ταμουρίδης: Το κυριότερο όλων είναι ότι η Τουρκία έχει εθνική στρατηγική και με βάση αυτή την στρατηγική κινείται. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει εθνική στρατηγική, λόγω της ανικανότητας και της απίστευτης δουλικότητας των κυβερνώντων στα ξένα κέντρα εξουσίας. Χωρίς εθνική στρατηγική, η χώρα μας υποχρεούται ουσιαστικά σε μια συνεχή υποχωρητική στάση, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον τώρα, κάτω και από το βάρος της γενικής χρεωκοπίας, τόσο ορατά, που να μην αποκλείουν απολύτως μια νέα εθνική τραγωδία.

1 comment

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Avatar
    HAF59
    November 14, 2016, 22:03

    Εξαιρετικος ο στρατηγος!

    REPLY

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο