Συνεχίζει το παζάρι με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Συνεχίζει το παζάρι με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ δήλωσε ότι θα συζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Reuters, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο

Την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ δήλωσε ότι θα συζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Reuters, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ήγειρε τον Ιούλιο την προοπτική επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως έληξε η προσφορά πώλησης στην Άγκυρα του αμερικανικού αμυντικού συστήματος Πάτριοτ της εταιρείας Raytheon.

«Είπα όποιο πακέτο των… S-400 αποκτήσουμε, μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς ένα συγκεκριμένο αριθμό Πάτριοτ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο Reuters. «Αλλά τόνισα πως πρέπει να δούμε προϋποθέσεις που τουλάχιστον θα ταιριάζουν με τους S-400».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει επίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το να επιβάλει ένα βαρύ πρόστιμο στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε πως είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος», επικαλούμενος αυτό που ανέφερε πως υπάρχει «ένα διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» που έχουν οι δύο άνδρες. «Κατά την άποψή μου μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλάψουν άλλο την σύμμαχο Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια λογική συμπεριφορά» τόνισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι, λοιπόν, και αυτό ένα από τα πολλά πυροτεχνήματα του κ. Ερντογάν, όταν έχει απέναντι του τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντα η κουβέντα έχει σχέση με το εμπόριο και τα λεφτά. Είναι τα αγαπημένα θέματα του Αμερικανού προέδρου και ο Τούρκος ομόλογός του το γνωρίζει. Ο κ. Ερντογάν, όπως είπε στο Reuters, έχει και ένα άλλο επιχείρημα: ότι η Τουρκία προσφέρει χρήματα στις ΗΠΑ για αγορά όπλων, άρα και θέσεις εργασίας, ενώ η Αμερική χαρίζει όπλα στους εχθρούς του: Τους Κούρδους της Συρίας.

Όντως ο οπλισμός δίνεται δωρεάν στους μαχητές των YPG επειδή συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εκ μέρους της Αμερικής. Σκοτώνονται στις μάχες για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ ο Ερντογάν συμμαχεί με τους εχθρούς των ΗΠΑ: Τη Ρωσία και το Ιράν.

Αρκετοί στην Ουάσιγκτον οσμίζονται ότι επειδή έχει πάει μακριά η …βαλίτσα με τις μαλαγανιές του Ερντογάν και την απύθμενη κοροϊδία προς τον πρόεδρο Τραμπ, αυτός κάποια στιγμή θα ξυπνήσει και θα αντιδράσει. Έρπει τελευταία μία πληροφορία ότι το πακέτο των κυρώσεων είναι έτοιμο και ο υπουργός Οικονομικών Μνούτσιν το άφησε στο Όβαλ Όφις αναμένοντας την έγκριση.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο