Συνεχίζει την κλιμάκωση στην Κύπρο η Τουρκία

Συνεχίζει την κλιμάκωση στην Κύπρο η Τουρκία

Όσο τεταμένες και είναι οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ευρώπη, θα φτάσει μέχρι το θερμό επεισόδιο για να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από αυτά που δεν της ανήκουν, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.

Η προκλητική ένταξη της Τουρκίας στη ενεργειακή σκακέρα της Κύπρου και της ανατολικτή Μεσογείου ευρύτερα υποδηλώνει ότι η Άγκυρα δε θα τα παρατήσει εύκολα.

Όσο τεταμένες και είναι οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ευρώπη, θα φτάσει μέχρι το θερμό επεισόδιο για να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από αυτά που δεν της ανήκουν, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο ανεβάζει το θερμόμετρο με τις παραβιάσεις (μεγάλη αύξηση εμπλοκών) και σε μέρες που παλαιότερα δεν προκαλούσε (π.χ. Μεγάλη Πρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα), ενώ ρίχνει και τα τουρκικής κατασκευής UAV που αν δεν έχουν θα έχουν στο μέλλον δυνατότητα μεταφοράς, αλλάζοντας το σκηνικό στο Αρχιπέλαγος.

Στη Κύπρο η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Fatih για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Πάφου και συγχρόνως κρατά το ερευνητικό σκάφος BARBAROS για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ νότια της Λεμεσού.

Με τη NAVTEX(560/19) για την πραγματοποίηση γεώτρησης από το FATİH που θα συνοδεύεται από τα σκάφη , SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR από τις 3 Μαΐου έως τις 3 Σεπτεμβρίου ,σε περιοχή που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επί της Κυπριακής Υφαλοκρηπίδας.

Αυτή θα είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου στην Κυπριακή ΑΟΖ ,παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ,παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια για την αγορά 2 πλωτών γεωτρύπανων και δυο υπερσύγχρονων σεισμογραφικών σκαφών.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται μετά την κοινοποίηση στον ΟΗΕ της επιστολής του εκπροσώπου του ψευδοκράτους και απειλούσε για την πραγματοποίηση γεώτρησης από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ στα «Οικόπεδα» που αυθαίρετα και παράνομα παραχώρησε το ψευδοκράτος στην Τουρκία για έρευνα και εκμετάλλευση τα οποία μάλιστα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Νησιού.

Παράλληλα το ερευνητικό σκάφος BARBAROS που πλέει πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λεμεσού βάσει της NAVTEX που παράνομα εξέδωσε η Τουρκία, καλύπτει περιοχή στην οποία πραγματοποιεί κρίσιμες για τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, το ειδικό ερευνητικό σκάφος NAUTICAL CEO.

Οι έρευνες αυτές (σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου) αφορούν εξειδικευμένες γεωλογικές γεωφυσικές έρευνες στα Οικόπεδα 6,7,8,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό την επιλογή των σημείων που θα γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις καθώς θα προσφέρει και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλισθούν οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τις γεωτρήσεις αυτές.

Η Λευκωσία αντέδρασε στις κινήσεις της Τουρκίας και με NAVTEX (245/19) , επισημαίνει ότι η τουρκική Αναγγελία για την γεώτρηση αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δραστηριότητες που συνιστούν σημαντικότατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ,επηρεάζουν τις διαδικασίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και είναι ποινικά κολάσιμες βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Τουρκία αντέδρασε με τη NAVTEX 0572/19 με την οποία δηλώνεται ότι η αρμοδιότητα για έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας και επαναλαμβάνονται οι γνωστοί ισχυρισμοί ότι δεν «υφίσταται Κύπρος» αλλά «ελληνοκυπριακή Διοίκηση»…

Μογκρίνι

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φ.Μογκερίνι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στη ΑΟΖ.

Η κ. Μογκερίνι μέσω της γραπτής δήλωσης που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, προειδοποίησε με αντίδραση της Ένωσης “σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Συγκεκριμένα η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή της ότι: “εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι “το Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και ξεκαθαρίζει ότι “σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.

Τσαβούσογλου

Η Τουρκία παρακολουθεί τις «μονομερείς ενέργειες» -όπως παρανόμως τις χαρακτηρίζει- της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων και ως εγγυήτρια χώρα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, δήλωσε σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων εφαρμόζει τις ίδιες λανθασμένες πολιτικές που είχε εφαρμόσει και κατά την περίοδο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα, όπως κάνει και η ε/κ πλευρά. Ακιντζί και Τσαβούσογλου μιλούσαν στο συνέδριο του Συμβουλίου Διεθνούς Δημοσιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί στην ομιλία του ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να διατηρεί «νόμιμη και συνεπή» στάση τους στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ακιντζί κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για διγλωσσία και για προσπάθεια πρόκλησης σύγχυσης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να απορρίπτει και να αρνείται την ενεργό συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική ισότητα και πως απορρίπτει ακόμα και όσα έχει ήδη αποδεχθεί. Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για λανθασμένες πολιτικές στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διαδικασία ένταξης (της Κύπρου) στην ΕΕ την περίοδο 2002-2004 εφαρμόζονται και σήμερα στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. Ανέφερε επίσης ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα όπως κάνει και η ε/κ πλευρά.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο και για να ακούγεται περισσότερο η φωνή των Τ/κ. «Δεν είναι εύκολο αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας παρά τις προσπάθειες των Τ/Κ. Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα αγνοεί την πολιτική ισότητα των Τ/κ ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ. Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

Αίγυπτος

Σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε  ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις όποιες ενέργειές της για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Κάιρο χαρακτηρίζει την πράξη αυτή της Άγκυρας, ως μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», που «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως γράφουν και τα τοπικά δημοσιεύματα που αναμεταδίδουν την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Επίσης, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες». Και η επίσημη δήλωση συνεχίζει για την προειδοποίηση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο