Πρόκληση Ακάρ: Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά

Πρόκληση Ακάρ: Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά

Ό,τι θυμάται χαίρεται η Άγκυρα, καθώς επαναφέρει με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ένα πάγια αίτημά της τα τελευταία χρόνια την αποστρατιωτικοποίηση τω. νησιών. Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ακάρ προφανώς ενημερωμές για την προχθεσινή συνέντευξη του ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και στο πλαίσιο του υβρυδικού πολέμου προπαγάνδας αναφέρει: «Πρέπει να δοθεί τέλος

Ό,τι θυμάται χαίρεται η Άγκυρα, καθώς επαναφέρει με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ένα πάγια αίτημά της τα τελευταία χρόνια την αποστρατιωτικοποίηση τω. νησιών.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ακάρ προφανώς ενημερωμές για την προχθεσινή συνέντευξη του ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και στο πλαίσιο του υβρυδικού πολέμου προπαγάνδας αναφέρει: «Πρέπει να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις που είναι αντίθετες με τις συνθήκες, τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί το μή αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών. Αναμένω από τον αγαπητό μου φίλο, τον Έλληνα ομόλογό μου στο πλαίσιο των ειλικρινών, εποικοδομητικών επαφών και των σχέσεων καλής γειτονίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τόσο σε αυτό όσον και στα άλλα θέματα. Διαφορετικά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε. Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία σέβεται πάντοτε τις διεθνείς συμφωνίες. “Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε και από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι εργάζονται για να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Μεσόγειο και την Κύπρο. Για το ρωσικό σστημα S-400, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της Τουρκίας απέναντι στην αεροπυραυλική απειλή. “Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα και άλλες σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν S-300. Αντικρίζουμε με σεβασμό τις αποφάσεις των χωρών αυτών σε αυτό το θέμα. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκια ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στις διμερείς της σχέσεις και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής και του κόσμου”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις και καλεί τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη, να βρει έναν τρόπο προκειμένου να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Παραβιάζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και οι Διεθνείς Συνθήκες με την παράνομη στρατικοποίηση των νησιών», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ. «Περιμένω ο Έλληνας συνάδελφός μου (σ.σ ο κ. Αποστολάκης), να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με αυτό αλλά και με άλλα ζητήματα, στο πλαίσιο της ειλικρινούς συνεργασίας και της καλής πίστης των σχέσεών μας».

η ελληνικού ΥΠΕΞ

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμηνύει πως: «Η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες». Ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως: «Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. Υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο