Προκαλεί η Άγκυρα με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε Ξηρά και Θάλασσα

Προκαλεί η Άγκυρα με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε Ξηρά και Θάλασσα

παρατηρούνται μετασταθμεύσεις πτητικών μέσων κοντά στη Σμύρνη, τμήματα και μέσα υποκλοπής, μετακινήσεις πολεμικών πλοίων σε σχηματισμούς μονάδων επιφανείας κρούσης, είναι ορισμένα απ’ όσα καταγράφουν ηλεκτρονικά συστήματα και φυλάκια στο Ανατολικό Αιγαίο

Δύο μεγάλες ασκήσεις μία στη ξηρά και μία θάλασσα θα διεξάγει η Τουρκία σε μία κίνηση επίδειξης, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η πρώτη, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη στη στεριά, ονομάζεται “Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019” και η δεύτερη, στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, “Γαλάζια Πατρίδα” 27 Φεβρουαρίου-8 Μαρτίου.

“Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μία επίδειξη ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με δύο μεγάλες ασκήσεις, μία εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη”, προσθέτοντας ότι οι δύο ασκήσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στην άσκηση ‘Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019’ συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας και λαμβάνουν μέρος οκτώ χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία.

Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού αλλά συμμετέχουν σε αυτήν ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.

Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου με 8 Μαρτίου θα είναι η μεγαλύτερη πρόβα του πολεμικού ναυτικού στις θάλασσες αλλά και η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Anadolu. Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή.

«Η τουρκική άσκηση θα αποτελεί απάντηση στην επίδειξη δύναμης που θα προσπαθήσουν να κάνουν την ίδια περίοδο με αντίστοιχη κοινή άσκηση η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ», αναφέρει η εφημερίδα, ενώ σημειώνει ότι «Ελλάδα και Κύπρος, που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να παρακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή την άσκηση.

«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», καταλήγει το δημοσίευμα της Υeni Safak.

Παράλληλα παρατηρούνται μετασταθμεύσεις στρατιωτικών πτητικών μέσων κοντά στη Σμύρνη, στρατιωτικά τμήματα και μέσα υποκλοπής, μετακινήσεις πολεμικών πλοίων σε σχηματισμούς μονάδων επιφανείας κρούσης, είναι ορισμένα απ’ όσα καταγράφουν ηλεκτρονικά συστήματα και φυλάκια στο Ανατολικό Αιγαίο. Όλα δείχνουν πως η άσκηση με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θ’ απασχολήσει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και τους ανάλογους κλάδους των επιτελείων που έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν και να σχεδιάσουν τους τρόπους της ψύχραιμης αντιμετώπισης των επερχόμενων προκλήσεων. Μια άσκηση που όπως φροντίζουν να προπαγανδίζουν τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα εκτείνεται σχεδόν σε 135.000 ναυτικά μίλια τα οποία παραμένει άγνωστο πως τα μετρά η Άγκυρα και πως θα τα καλύψει, έλεγαν με νόημα ανώτατα στελέχη του Ελληνικού επιτελείου, δείχνοντας τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για τις απώλειες σε στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνισαν πως ακόμη και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι διώξεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παίρνουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, συνεχίστηκαν, όπως κάθε μέρα άλλωστε. Μάλιστα στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης FETO πριν λίγες ημέρες, ανάμεσα στους συλληφθέντες και πάλι υπήρξαν νέα «θύματα» από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς στην περιοχή της Malatya, συνελήφθησαν δέκα Αξιωματικοί. Με επίκεντρο το Νομό Van, υπήρξαν άλλες εννέα συλλήψεις Αξιωματικών και υπαξιωματικών ενώ σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν, μόνο το τελευταίο επτάμηνο 624 στελέχη του Στρατού Ξηράς της γειτονικής χώρας, 345 της Πολεμικής Αεροπορίας και 107 από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

NAVTEX

Πριν τη συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ, η Άγκυρα φρόντισε να δείξει τις διαθέσεις της. κατά την πάγια τακτική της με NAVTEX.

Η νέα τουρκική πρόκληση στοχεύει σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών βρίσκεται η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. Η τουρκική NAVTEX (0251/19) ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε περιοχή εντός του ελληνικού FIR και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR). Δεν είναι τυχαίο -σημειώνει η Ηellas Journal- ότι η περιοχή της άσκησης έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει και στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή νότια του Καστελόριζου».

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο