Προειδοποιούν ξανά οι ΗΠΑ την Τουρκία: Όχι S-400 και F-35 μαζί

Προειδοποιούν ξανά οι ΗΠΑ την Τουρκία: Όχι S-400 και F-35 μαζί

Συνεχίζουν ωστόσο την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε αμερικανικό έδαφος στο πέμπτης γενιάς μαχητικό

Σε όλα τα επίπεδο οι ΗΠΑ διαμηνύουν στην Τουρκία ότι δεν πρόκεται να θέσει σε λειτουργία μαζί S-400 και F-35.

Πάντως συνεχίζεται κανονικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και του προσωπικού εδάφους στα δύο από τα τέσσερα F-35 που έχει παραλάβει η Άγκυρα και παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος.

“Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε τα αεροπλάνα μας (εννοεί τα F-35) σε μία χώρα που θα διαθέτει τους S-400 (εννοεί την Τουρκία), οι οποίοι κατασκευάστηκαν για να προκαλέσουν ζημιά στα F-35 και άλλα παρόμοια αεροπλάνα μας”, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χέδερ Ουίλσον.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούν “πιθανό” να παραιτηθεί τελικά η Τουρκία από την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, η οποία έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

“Οι διπλωμάτες συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση”, πρόσθεσε. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι επιμένουν στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να επιλέξει μεταξύ των S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35. Στις αρχές Απριλίου διέκοψαν τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους των F-35 ενώ δύο από αυτά τα μαχητικά, που παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2018, έχουν παραμείνει στην αεροπορική βάση Λιουκ, κοντά στο Φοίνιξ της Αριζόνας, επισήμως για να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

“Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους Τούρκους πιλότους στην αεροπορική βάση Λιουκ, όμως δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να στείλουμε αυτά τα αεροπλάνα σε μια χώρα που διαθέτει το σύστημα S-400”, τόνισε η Ουίλσον.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι η παράδοση των πρώτων συστοιχιών των S-400 θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, ενώ  Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μη ενεργοποίηση των S-400 μετά την παραλαβή τους ή η μεταφορά τους σε μια τρίτη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο