Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τον Nord Stream 2 utd

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τον Nord Stream 2 utd

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χθες από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες σε οποιαδήποτε ενεργειακής εξάρτησης απότ η Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό προωθούν τους ισραηλινούς  αγωγούς και βάζουν φραγμούς στους ρωσοτουρκικούς.

Με αυτό τον τρόπο ο Πομπέο υπογράμμισε την απουσία διάθεσης συμβιβασμού από την πλευρά της Ουάσινγκτον, την ώρα που η Γερμανία προσπάθησε χθες να προσεγγίσει τις ΗΠΑ δεσμευόμενη να εισάγει ήδη τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη. «Αν και αυτή η συναλλαγή έχει σίγουρα μια εμπορική πτυχή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να αντικρούσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα τη ενέργειας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.

Φρένο και από το Ευρωκοινοβούλιο

Συμβιβαστική λύση βρέθηκε την νύκτα ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ενωσης για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την μεταφορά φυσικού αερίου, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ότι θα περιπλέξει την λειτουργία του μελλοντικού ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ενωσης της Ενέργειας», ανέφερε η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο 2017 την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ένωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.

Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάσθηκε από την Γαλλία και την Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Αυτό επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκφράσει την θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018.

Δεν χρειάσθηκε παρά μία σύσκεψη για την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό κείμενο.

Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την συμφωνία η οποία επετεύχθη την νύκτα και προβλέπει «αποτελεσματικό έλεγχο για την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ από τις εθνικές αρχές που εποπτεύονται από την Κομισιόν» και «ενισχύει την διαφάνεια και την συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τροποποιημένη νομοθεσία θα επιτρέψει «τον περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου» ή επίσης «θα διασφαλίσει τιμές χωρίς διακρίσεις».

Πηγή: varius

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο