ΕΛΙΣΜΕ: «Το Εδαφικό Καθεστώς της Ελλάδος και οι Συνθήκες που το έχουν εγκαθιδρύσει»

ΕΛΙΣΜΕ: «Το Εδαφικό Καθεστώς της Ελλάδος και οι Συνθήκες που το έχουν εγκαθιδρύσει»

Πρόγραμμα Διαλέξεων Τετάρτη 6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου & 6 Μαρτίου 2019 17:30-20:30 στα Γραφεία του ΕΛΙΣΜΕ,

Το ΕΛΙΣΜΕ, με γνώμονα τη συμβολή στην τεκμηριωμένη ενημέρωση επί των σοβαρών εθνικών ζητημάτων, διοργανώνει αυτή την φορά Σεμινάριο που θα συζητήσει το νομικό, διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο των Συνθηκών, Πρωτοκόλλων, Συμφωνιών και Συμβάσεων που έχουν δημιουργήσει το Ελληνικό Κράτος στα εδάφη που κατέχει σήμερα και τα οποία είναι πιστοποιημένα από την αρχαιολογική σκαπάνη ως ελληνικά από αιώνες.

Συντονιστής: Παύλος Φωτίου, Μέλος Δ.Σ του ΕΛΙΣΜΕ

Διαδικαστικά – Δίδακτρα

Δομή Σεμιναρίου – Πιστοποιητικό Παρακολουθήσεως

Το Σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε πέντε Διαλέξεις, με τρεις περιόδους η κάθε μία:

  • 1η περίοδος: Διάλεξη ……………………………… 45 ́, Διάλειμμα …………………………… 15 ́
  • 2η περίοδος: Διάλεξη ……………………………… 45 ́, Διάλειμμα …………………………… 15 ́
  • 3η περίοδος: Συμπεράσματα …………………… 20 ́, Ερωτήσεις-Σχόλια-Συζήτηση …. 40 ́ Οι Συμμετέχοντες μετά το πέρας του Σεμιναρίου, εφόσον επιθυμούν και το δηλώσουν με την εγγραφή των, μπορούν να λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολουθήσεως.

Έξοδα Συμμετοχής

Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του ΕΛΙΣΜΕ, δεν επιτρέπει την είσπραξη Διδάκτρων. Συνεπώς: Α) Οι Συμμετέχοντες που δεν είναι Μέλη του Ινστιτούτου, θα καταβάλλουν:

1) Το ποσό των 50€ ως Ετήσια Συνδρομή Μέλους του ΕΛΙΣΜΕ (θα λαμβάνουν μάλιστα

δωρεάν και το Τριμηνιαίο περιοδικό «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ») 2) Προσθέτως, το ποσό των 10€, για τη Γραμματειακή υποστήριξη και τα παρεχόμενα

αναψυκτικά και καφέδες. Β) Τα Ενεργά και οικονομικώς τακτοποιημένα Μέλη του ΕΛΙΣΜΕ, θα καταβάλλουν:

1) Το ποσό των 30€, δωρεά στο Ινστιτούτο 2) Προσθέτως, το ποσόν των 10€, για τη Γραμματειακή υποστήριξη και τα παρεχόμενα αναψυκτικά και καφέδες. Γ) Υπάρχει και η δυνατότητα παρακολουθήσεως μεμονωμένων Διαλέξεων με την καταβολή του ποσού των 15€, για κάθε μία, ως δωρεά προς το Ινστιτούτο.

Επικοινωνία και Εγγραφές

Οι Δηλώσεις/Εγγραφές συμμετοχής ανοίγουν από Τρίτη 15 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Τρόποι εγγραφής: Α) Ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη Δήλωση Συμμετοχής. Β) Κατάθεση της σχετικής Αίτησης στη Γραμματεία του Ινστιτούτου, Νίκης 11 4ος όρ.,

Σύνταγμα, 105 57 Αθήνα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 10:00 έως 14:00). Γ) Τηλεφωνικά, στο 21 08211025, τις ίδιες ημέρες και ώρες. Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα Διαλέξεων Τετάρτη 6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου & 6 Μαρτίου 2019 17:30-20:30 στα Γραφεία του ΕΛΙΣΜΕ, οδός Νίκης 11 4ος όρ., Σύνταγμα, 105 57 Αθήνα

  1. Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

Διαλέκτης ο Δρ. κος Βασίλειος Πατρώνας, Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος ΥΠΕΞ, πρώην Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Διάλεξη περί των πρώτων Συνθηκών, Πρωτοκόλλων, Συμφωνιών του 19ου αιώνος, από το Πρωτόκολλο Πετρουπόλεως του 1826, έως και την Διακοίνωση των Αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Ελληνική κυβέρνηση του 1914, όλα τα Νομικά Κείμενα τα οποία θεμελιώνουν το Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, καθώς και το θεωρητικό νομικό πλαίσιο της κτήσεως και κατοχής εδάφους.

  1. Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

Διαλέκτης ο Δρ. κος Εμμανουήλ Γούναρης, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής επί τιμή. Διάλεξη περί των Συνθηκών, Πρωτοκόλλων με την Αλβανία και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, με το σχετικό προς την Αυτονομία της περιοχής Πρωτόκολλο, το Εμπόλεμο, η παρούσα νομική κατάσταση και τα Χερσαία και Θαλάσσια Σύνορα με την Αλβανία .

  1. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Διαλέκτης ο Δρ. κος Περικλής Νεάρχου, Πρέσβης επί τιμή. Διάλεξη περί των Εδαφικών Διατάξεων, καθώς και περί των όρων περιορισμένης κυριαρχίας, ήτοι Αποστρατιωτικοποιήσεως – Ουδετεροποιήσεως Εδαφών, των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης 1923 και των Παρισίων 1947. Κατά την συζήτηση αυτής της Διαλέξεως θα γίνει μνεία και της ΙταλοΤουρκικής Συμφωνίας του 1932, η οποία καθόρισε το νομικό καθεστώς των Νησιαίων και των Βράχων Εδαφών της Δωδεκανήσου, μέχρι και το νησιωτικό Σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

  1. Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

Διαλέκτης ο Στρατηγός ε. α. κος Χρήστος Μουστάκης, Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς. Διάλεξη περί των Μεθοριακών Συμβάντων στα ΕλληνοΤουρκικά Χερσαία Σύνορα, που έχουν καθορισθεί με το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926. Προσωπικές εμπειρίες και διδάγματα.

  1. Τετάρτη 6 Μαρτίου

Διαλέκτης η κα Νικολέτα Μπράτση, Αρχαιολόγος, Αρχαιολογική Υπηρεσία ΥΠΠΟΛ, υποψήφια Διδάκτωρ, Master’s Degree Programme: Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events. Διάλεξη η Αρχαιολογική Τεκμηρίωση και η Πιστοποίηση της Ελληνικότητας των Εδαφών, Χερσαίων, Νησιαίων και Βράχων.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο