«Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου»

«Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου»

Το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College, οι εκδόσεις «Μένανδρος» πραγματοποίησαν την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης «Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου», της Αντιγόνης Καμπέρου. Στην εκδήλωση, εκτός από το φιλαναγνωστικό κοινό, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τη βραδιά ο

Το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College, οι εκδόσεις «Μένανδρος» πραγματοποίησαν την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης «Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου», της Αντιγόνης Καμπέρου.

Στην εκδήλωση, εκτός από το φιλαναγνωστικό κοινό, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τη βραδιά ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντισυνταγματάρχης κ. Χαρ. Καστανίδης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Πλωτάρχης κ. Κων. Κουμπής και ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Αντ. Ναξάκης.

Για την έκδοση μίλησαν:

Ο Δημοσιογράφος και π. Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος
Ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς κ. Στέφανος Μίλεσης
Ο στρατιωτικός συντάκτης- διαπιστευμένος ΥΠΕΘΑ κ. Λεωνίδας Μπλαβέρης
Η συγγραφέας κ. Αντιγόνη Καμπέρου

Τoν συντονισμό του πάνελ είχε η κ. Μάρα Σωτηροπούλου, δ/ντρια δημ. σχέσεων-marketing των εκδόσεων «Μένανδρος»

Η ανάγνωση αποσπασμάτων έγινε από τον ηθοποιό-μουσικό Νικόλα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκλεισε τη βραδιά με τραγούδι συνοδεία κιθάρας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι εκδόσεις «Μένανδρος» και η Αντιγόνη Καμπέρου παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό ένα σπάνιο ιστορικό αφήγημα με τίτλο «Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου».

Πολλοί χρησιμοποιούνε την έκφραση “τρελοκαμπέρος”… λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός.

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; και γιατί «τρελο-Καμπέρος»;

Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου. Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον “ασυγκράτητο” και “ατρόμητο”.

Μάλιστα, ο Πειραιώτης αεροπόρος ήταν αυτός που μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Επίσης, ένα από τα σπουδαία κατορθώματά του ήταν ότι στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό, ρίχνοντας βόμβες χειρός και μετατρέποντάς το σε βομβαρδιστικό.

Η έκδοση αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό πόνημα, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει όλη τη ζωή, το σπουδαίο έργο του Δ. Καμπέρου, αλλά και το πόσο τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για το ακούραστο πνεύμα και την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του πετώντας ξανά με τα φτερά αυτού του βιβλίου.

Η συγγραφέας, Αντιγόνη Καμπέρου, με σπουδές αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι απόγονος του Δ. Καμπέρου και στήριξε την έρευνά της τόσο σε επίσημα αρχεία, όσο και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον Δ. Καμπέρο.

Το βιβλίο αποτελείται από 312 σελίδες και περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από το αρχείο πολέμου, όσο και από το οικογενειακό αρχείο.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο