Διήμερη άσκηση δασικής πυρκαγιάς στον Υμηττό

Διήμερη άσκηση δασικής πυρκαγιάς στον Υμηττό

Κατά το πρώτο σκέλος της άσκησης, η πυρκαγιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα απειλώντας κατοικημένες περιοχές, με τον δήμο και την ΕΛΑΣ να καλούν μέσω μεγαφώνων και σειρήνων τον πληθυσμό να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σενάριο της εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς στον ορεινό όγκο του Υμηττού με τη συμμετοχή πολιτών και την καταστολή της από εθελοντικές οργανώσεις, υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για την εκπαιδευτική άσκηση πεδίου προσομοίωσης δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΦΑΕΘΩΝ 2019», που ξεκίνησε χθες με κέντρο αποτίμησης το δημαρχείο Χολαργού και συνεχίζεται σήμερα (στο δημαρχείο Πεντέλης) με έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα.

Κατά το πρώτο σκέλος της άσκησης, η πυρκαγιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα απειλώντας κατοικημένες περιοχές, με τον δήμο και την ΕΛΑΣ να καλούν μέσω μεγαφώνων και σειρήνων τον πληθυσμό να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι είχαν εκ των προτέρων προειδοποιηθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης και είχαν ενημερωθεί για τα σχετικά μέτρα προστασίας. Της «κατάσβεσης» ακολούθησε συνάντηση αποτίμησης με όλους τους συμμετέχοντες, παρουσία του δημάρχου Ηλίας Αποστολόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Σοφίας Κορωναίου και της εντεταλμένης συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννας Τσούπρα.

Στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, το Π.Σ, την ΕΛΑΣ, την Εθελοντική Ομάδα “Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα” καθώς και του ειδικευμένου εθελοντή πολιτικής προστασίας για θέματα δασικών πυρκαγιών Μιλτιάδη Αθανασίου. Επίσης, την υποστήριξαν 20 εθελοντικές οργανώσεις περιοχών περιμετρικά του Υμηττού, το ΕΚΑΒ, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, το Πανελλήνιο Σωματείο Ασφαλείας “Οδυσσέας” και η Πανελλήνια Ένωση Χειριστών ΣμηΕΑ.

Οι συμμετέχοντες στην άσκηση θα συνεχίσουν τη δράση τους και αύριο με τη συμμετοχή τους στην μεγάλη άσκηση με την επωνυμία «Δια Πυρός» που διενεργεί το Π.Σ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο