Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας “ΑΘΗΝΑ 2018”

Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας “ΑΘΗΝΑ 2018”

Το συνέδριο «ΑΘΗΝΑ 18» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018 θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, το 15ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας “ΑΘΗΝΑ 2018’’, με τίτλο “Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων: Μετατρέποντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία’’.

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η ανάλυση των πηγών αστάθειας στο σύγχρονο περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας και η διερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Την πρώτη ημέρα, το συνέδριο θα πραγματευθεί τις προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση, την τρομοκρατία και τις υβριδικές απειλές, καθώς και τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο, ενώ τη δεύτερη μέρα θα διερευνήσει κρίσιμες πτυχές του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Οι ομιλητές του συνεδρίου είναι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι από Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και ακαδημαϊκοί και στελέχη ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, μια σειρά γεγονότων συνέβαλε στη μεταβολή του συναισθήματος ευφορίας που έφερε στη διεθνή κοινότητα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και διέλυσε τις αυταπάτες για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Δυστυχώς, ο κόσμος σήμερα δεν έχει γίνει ασφαλέστερος. Αντιθέτως, από τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, εκείνη των ενόπλων συγκρούσεων, επιστρέφει με γρήγορους ρυθμούς. Επί του παρόντος, πολλές εστίες αστάθειας απειλούν τη διεθνή ασφάλεια: τοπικές συγκρούσεις, εμφύλιοι πόλεμοι, αυταρχικά καθεστώτα, συνέχιση των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών, η απεχθής θρησκευτική τρομοκρατία, κράτη με καταρρέουσες κρατικές δομές και διαμάχες για ενεργειακούς πόρους. Επιπροσθέτως, υφίστανται περιπτώσεις τοπικών κρίσεων, οι οποίες αν δεν ελεγχθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενέχουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της βίας στις γειτονικές χώρες επηρεάζοντας έτσι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ή ακόμη χειρότερα, δημιουργώντας ένα επιπλέον σημείο αστάθειας με παγκόσμιο αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, παρατηρείται μια εύλογη αύξηση του ενδιαφέροντος αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται αποτελεσματική διαχείριση μιας διακρατικής κρίσης και τελικά αποφεύγεται η ένοπλη σύγκρουση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας «ΑΘΗΝΑ» φιλοδοξεί να προσθέσει γνώση προς αυτή την κατεύθυνση. Φέτος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοργανώνει το 15ο ετήσιο συνέδριο «ΑΘΗΝΑ», προσκαλώντας πολιτικό, ακαδημαϊκό και στρατιωτικό προσωπικό από πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Το συνέδριο έχει πράγματι καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στον τομέα του, συγκεντρώνοντας σημαίνοντες εμπειρογνώμονες σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Το «ΑΘΗΝΑ» παρέχει ένα διεθνές φόρουμ για νέες ιδέες, απόψεις και προσεγγίσεις που σχετίζονται με το πεδίο της διαχείρισης κρίσεων. Συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά από ειδικές θεματικές, επικεντρώνεται αρχικά στην ανάλυση πηγών αστάθειας στο σύγχρονο περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας και ακολούθως προσπαθεί να διερευνήσει τις αναδυόμενες βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπιση κρίσεων. Επιπλέον, επιδιώκει να προωθήσει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ κύριων διεθνών δρώντων καθώς και μεταξύ ατόμων που εμπλέκονται ενεργά στη διαχείριση κρίσεων και ακαδημαϊκών που δραστηριοποιούνται στο υπόψη γνωστικό πεδίο.

Το συνέδριο «ΑΘΗΝΑ 18» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Την πρώτη ημέρα, το συνέδριο θα ασχοληθεί με ορισμένες βασικές προκλήσεις ασφάλειας όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ενεργειακή ασφάλεια που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή ατζέντα τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, τη δεύτερη μέρα θα επιδιώξει να διερευνήσει κρίσιμα στοιχεία της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και να εξετάσει ένα άλλο θέμα ζωτικής σημασίας, τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθειά της να προστατεύσει την παγκόσμια ειρήνη.

Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Μήνυμα Α/ΓΕΕΘΑ

Κυρίες και κύριοι,

Έχω την ιδιαίτερη τιμή να σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου Ασφάλειας και Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ-18».

Το Συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996, διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα του.

Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φάσμα προκλήσεων ασφάλειας που αναδεικνύουν την ανάγκη πρόβλεψης, προετοιμασίας και αποτελεσματικής αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις. Το Συνέδριο «ΑΘΗΝΑ-18» φιλοδοξεί να προσθέσει γνώση προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο, αρχικά θα αναλύσει τις τρέχουσες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, και στη συνέχεια θα παρουσιάσει και θα αξιολογήσει νέες προσεγγίσεις και δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων.

Στο Συνέδριο «ΑΘΗΝΑ-18» έχει προσκληθεί πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανωτάτου και ανωτέρου βαθμού, ως εκπρόσωποι Κρατών, Διεθνών Οργανισμών, Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών. Οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είμαι πεπεισμένος ότι, και φέτος, το Διεθνές Συνέδριο «ΑΘΗΝΑ-18», θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία δομών και διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων και θα οδηγήσει σε επωφελή και ουσιώδη συμπεράσματα.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο