Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν οι εκλογές και η Άγκυρα άρχισε τα “υβριδικά” σε Θράκη και Κύπρο

Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν οι εκλογές και η Άγκυρα άρχισε τα “υβριδικά” σε Θράκη και Κύπρο

ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι καταπιέζεται η "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη και οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα προσπαθώντας να ανοίξει νέο μέτωπο διαλόγου

“Οι Τ/κ είναι ακόμη εκτεθειμένοι στο απάνθρωποι εμπάργκο”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη την οποία χαρακτήρισε “τουρκική” και υποστήριξε ότι δεν επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των σχετικών Συνθηκών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “οι Τ/κ οι οποίοι είναι μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ακόμη είναι εκτεθειμένοι στο απάνθρωπο εμπάργκο και τις πιέσεις”.

“Η δυτική Θράκη και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ακόμη δεν επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως καταγράφονται στα διμερή και πολυμερή έγγραφα. Οι μουσουλμανικές κοινότητες και μειονότητες στη δυτική Ευρώπη, την βόρειο Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εκτός των χωρών του ΟΙΔ είναι αντιμέτωπες με σοβαρές παραβιάσεις και νέες δυσκολίες”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

H τουρκική προπαγάνδα και το ΚΙΕΦ

Η δήλωσε Τσαβούσογλου δεν είναι τυχαία καθώς στις ευρωεκλογές κατέβηκε το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα ισότητας ειρήνης και φιλίας) με πολλά από τα μέλη του να αυτοχαρακτιρίζονται ως “Τούρκοι”.

Αν και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων ή ποσοστά του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ παρουσιάζεται ελαφρώς χαμηλότερα από τις ευρωεκλογές του 2014, το γεγονός ότι ειδικά στη Ροδόπη έλαβε 38,01% (στο 99,74% της ενσωμάτωσης) ποσοστό σχεδόν όσο το άθροισμα των τριών πρώτων κομμάτων ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνει την κατάσταση ανησυχητική. Γεγονός που αποδεικύνεται από τη σημασία που δίνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και τις σημερινές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με τις εκλογές στο 99,74% της ενσωμάτωσης το ΚΙΕΦ  στο νομό Ροδόπης λαμβάνει 38,01% και 23.069 ψήφους έναντι 42% και 26.042 το 2014 και στην Ξάνθη 25,05% και 14.890 ψήφους έναντι 25,91% και 15.391 ψήφους το 2014.

Παράλληλα έχει δεκαπλασιάσει τα ποσοστά του στα Δωδεκάνησα από 15 ψήφους το 2014 σε 112 το 2019, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές 2015 κατέβασε συνδυασμούς κυρίως  στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο αν και βρίσκεται λόγο χαμηλότερα σε ποσοστά, ουσιασστικά είναι κερδισμένο αφού έλαβε ψήφους σε όλη σχεδόν την επικράτεια από μερικές δεκάδες, μέχρι αρκετές εκατοντάδες στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στην Αττική έλαβε από 59-104 ψήφους, ενώ το 2014 από 1-4 και στη Θεσσαλονίκη από 1 το 2014 έλαβε 237.

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς οι ψήφοι να είναι λίγοι αλλά αυξάνονται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της προέδρου του κόμματος το κάνουν το μέλλον ανησυχητικό.

Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ (Κόμμα ισότητας ειρήνης και φιλίας) όπως είναι ο τίτλος του, που μοιάζει με το κόμμα του Ρ.Τ.Ερντογάν AKP, Τσιγδεμ Ασαφογλου, δήλωσε στο OPEN TV ότι το ΚΙΕΦ «τουρκικό κόμμα» και να ζήτησε την αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητας της μειονότητας. Παράλληλα δήλωσε ότι είναι Τουρκάλα και όχι ελληνίδα επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τουρκική προσπάθεια να μετατρέψει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε τουρκική.

Αυτό δηλαδή όπου ζητάει εδώ και χρόνια η Τουρκία και προπαγανδίζει στη Ελληνική Θράκη και προωθεί με οικονομικούς και νομικίστικους τρόπους.

Δεν είναι τυχαίο πως για την νίκη του ΚΙΕΦ στην Δυτική Θράκη εξέδωσε και τηλεγράφημα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τονίζοντας πως «το κόμμα συγκέντρωσε την υποστήριξη της τουρκικής εθνότητας που ζει στην περιοχή».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να μελετηθεί αν οι ψήφοι αυτοί προέρχονται από μουσουλμάνους μεετανάστες, καθώς στην περίπτωση αυτή η κατάσταση γίνειαι πιο ανησυχητική, λόγω της πιθανότητας ελέγχου ομοθρήσκων από την Τουρκία.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο