Βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Το τουρκικό γεωτρύπανο με το προσωρινό όνομα Deep Sea Metro 1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και έβαλε πλώρη για λιμάνι της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι η Άγκυρα θα στείλει ένα δεύτερο γεωτρύπανο για αναζήτηση φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς να αποκλείεται αυτή να είναι εντός της AOZ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις προσπάθειες εξόρυξης φυσικού αερίου της Ε/κ πλευράς ο Donmez είπε «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί μονομερή δράση στην περιοχή αυτή». Το τουρκικό γεωτρύπανο με το προσωρινό όνομα Deep Sea Metro 1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και έβαλε πλώρη για λιμάνι της Τουρκίας.

To γεωτρύπανο πώλησε η Golden Close Maritime Corp στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και το κόστος του ανέρχεται στα 262.5 εκατομμύρια δολάρια. Το γεωτρύπανο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011 από την Hyundai Heavy Industries και διοικείται από την Odfjell Drilling, και έδρασε προηγουμένως σε αμφισβητούμενα ύδατα στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ και ανακόπηκε μετά από παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προβαίνει ήδη σε γεώτρηση με το γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας στα νότια παράλια της Τουρκίας ενώ παράλληλα το ερευνητικό Barbaros κάνει έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την αυξανόμενο ναυτικό ρόλο της Άγκυρας στο πλαίσιο τελετής παράδοσης του πρώτου κατασκοπευτικού πλοίου της Τουρκίας, την κορβέτα Ufuck, η οποία θα αναλάβει δράση το επόμενο διάστημα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο