Άσυλο στον Τούρκο πιλότο του ελικοπτέρου – οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Άσυλο στον Τούρκο πιλότο του ελικοπτέρου – οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία

Άσυλο στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, χορήγησε με ομόφωνη  απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), γεγονός που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιωτικός μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική Πολιτεία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους. Η απόφαση ήταν γνωστή και πλέον δημοσιεύθηκε επίσημα, με το σκεπτικό που τη συνοδεύει να γίνεται γνωστό και να αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία. Σήμερα, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, μαζί με τους υπολοίπους 7 στρατιωτικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος και ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Την απόφαση αυτή που ανακοινώθηκε χθες ακολούθησε σήμερα η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ : «Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων. Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».

Δεν ήταν δυνατόν να μην λείψει και η προκλητική δήλωση από την Τουρκία. Αυτή τη φορά πήρε τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, οποίος δήλωσε μέσω twitterQ «Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα υπέφερε πολλά στο παρελθόν από τα πραξικοπήματα, όμως είναι εμφανές ότι υπάρχουν άλλα κίνητρα γα την ελληνική δικαιοσύνη να αφήσει τη νομική οδό και αντ’ αυτού να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες», συνέχισε. «Οι πραξικοπηματίες είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του έθνους και του κράτους μας. Η ελληνική δικαιοσύνη παίρνει το μέρος των εχθρών μας με αυτήν την απόφαση», τόνισε ο Τσελίκ.
«Ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά τον τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη και ντροπιαστική στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες», τόνισε.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα εναντίων των πραξικοπηματιών και της τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτούς που υποστηρίζουν τρομοκράτες (σσ. με όπλα), αλλά και αυτούς που τους στηρίζουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις», κατέληξε ο Τσελίκ.

πηγή: πρώτο θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο