Ακάρ: Θα καθυστερήσουν οι S-400

Ακάρ: Θα καθυστερήσουν οι S-400

Σε μία περίεργη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, άφησε ανοιχτή την ημερομηνία παράδοσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. Αντιθετα με τη στάση που τηρούσαν μέχρι τώρα οι Τούρκοι που επέμεναν στην παραλαβή των S-400 και μάλιστα έδιναν και ημερομηνίες, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ, ο Χ.Ακάρ άφησε ανοιχτή την ημερομηνία παράδοσης

Σε μία περίεργη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, άφησε ανοιχτή την ημερομηνία παράδοσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Αντιθετα με τη στάση που τηρούσαν μέχρι τώρα οι Τούρκοι που επέμεναν στην παραλαβή των S-400 και μάλιστα έδιναν και ημερομηνίες, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ, ο Χ.Ακάρ άφησε ανοιχτή την ημερομηνία παράδοσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία, αν και ήταν απόλυτος ότι δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει τελεσίγραφο στην Τουρκία απαιτώντας να αποφασίσει μέχρι τις 5 Ιουνίου εάν θα αγοράσει το σύστημα Patriot και θα ακυρώσει την αγορά των S-400. Ο κ. Ακάρ διέψευσε το τελεσίγραφο, αλλά η δήλωση του ξεκάθαρα υπονοεί ότι αποδέχεται το άλλο αίτημα της Ουάσιγκτον για αναβολή παραλαβής των S-400 μέχρι τις αρχές του 2020.

Ο κ. Ακάρ, μιλώντας στο κανάλι “ΧαμπέρΤουρκ”, πάνω στη φρεγάτα Σαλίχρέις, δικαιολόγησε την αγορά των S-400, ως εξής: «Γύρω μας υπάρχουν χώρες, που διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παίρνουμε ορισμένα συστήματα για την ασφάλεια των 82 εκατ. πολιτών μας. Ένα από αυτά είναι και αντι-αεροπορικό σύστημα. Καταλήξαμε στους S-400, μετά από μία σειρά διαδικασιών. Δεν αποφασίστηκαν ξαφνικά. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί στην Τουρκία, οι υπουργοί έθεσαν κάποια κριτήρια. Και με βάση αυτά τα κριτήρια κινηθήκαμε, δηλ. να υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή και εξαγωγή. Η συμφωνία των S-400 υπογράφηκε! Και αυτή η συμφωνία έκλεισε! Ο πρόεδρός μας το έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές. Η κοινή μας γνώμη πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης του ρωσικού συστήματος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, με αποτέλεσμα να πυρροδοτήσει νέο κύκλο φημών ότι διεξάγεται η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι S-400 θα παραδοθούν πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, ο κ. Ακάρ είπε ότι υπάρχει πρόβλημα χρόνου για να φτάσουν στη χώρα τον Ιούνιο.

Δήλωσε σχετικά: «Τον Ιούνιο μπορεί να μην προλάβουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε. Όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαδικασίες για τη μεταφορά και για κάποια τεχνικά ζητήματα που συζητούνται, όταν τακτοποιηθούν όλα τα θέματα, τότε θα αρχίσει η μεταφορά τους», υπογράμμισε, ενώ απέκλεισε ότι υπάρχει τελεσίγραφο των ΗΠΑ για ακύρωση της παράδοσης των S-400 μέχρι αρχές Ιουνίου. «Όχι, τέτοια προθεσμία δεν υπάρχει! Σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε και για την απειλή των ΗΠΑ να μην μεταφέρουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35, λόγω και των νόμων που έχουν ψηφιστεί και απαγορεύουν την παράδοση εάν η Τουρκία παραλάβει το ρωσικό σύστημα. Τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Αμερική συνεχίζονται ώστε να βρεθεί μία λύση.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξετάζει ακόμη την αγορά και των Patriot, χωρίς όμως να αναφέρει τους αμερικανικούς όρους: ότι τα πολεμικά συστήματα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος με τα ρωσικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ: «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη συμβατότητα των S-400 με το σύστημα των F-35. Εμείς λέμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Ας το δούμε, ας το συζητήσουμε μέσω μίας ομάδας εργασίας, μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω διμερών επαφών. Το έχουμε ανάγκη αυτό το σύστημα. Με τους Αμερικανούς φίλους και συμμάχους μας συνεχίζουμε τις συνομιλίες. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί μας εξετάζουν λεπτομερώς την τελευταία πρόταση των Αμερικανών (για τους Patriot). Οκτώβριο με Νοέμβριο θα δώσουν μία απάντηση. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η δουλειά, θα επεκταθούμε και σε άλλες». Ο κ. Ακάρ δεν απάντησε στο ερώτημα αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β, στη πιθανή περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 στη χώρα του. Και αν η Άγκυρα θα στραφεί στη Μόσχα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών SU-57. Είπε: «Ας μη μιλάμε υποθετικά. Εμείς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Έχουμε πληρώσει ό,τι χρειαζόταν για τα F-35. Αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Τουρκία τέσσερα F-35. Εξάλλου, τέσσερις πιλότοι μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί μας έχουν εκπαιδευτεί και έχουν επιστρέψει. Αλλά και η κατασκευή των χώρων που θα τοποθετηθούν τα F-35 στη Μαλάτια προχωρά. Όλα συνεχίζονται κανονικά», είπεο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

“Είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Για την τουρκική αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που είχε επαφές στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, ο Χουλούσι Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα μετά από μια σειρά επαφών που θα ακολουθήσουν, να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ μέσα από μια τουρκική φρεγάτα, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία συμπεριφέρεται στη βάση αρχών και καθόλου εγωιστικά. “Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν οι αδελφοί μας της ‘τδβκ’. Με κανένα τρόπο δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της (παράνομης) ‘τδβκ’. Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας εμάς, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοώντας την (παράνομη) ‘τδβκ’”, ανέφερε εννοώντας το ψευδοκράτος. Ο Χουλούσι Ακάρ είπε: “ας κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ας πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς”, ανέφερε. Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του ιδίου με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη, έστειλαν μια αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα. “Για μια βδομάδα εργάστηκαν στην Αθήνα, ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους. Οι πλευρές ακούνε η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα πολύ θετικό και αμοιβαίας κατανόησης και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών θα έχουμε αποτέλεσμα. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν οι πλευρές αλλά λέμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα”, ανέφερε. Σε ερώτηση εάν αναμένει θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο λόγω και της συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων στην περιοχή, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “πότε, πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων”. “Αυτά παρακολουθούνται στενά ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές αλλά η μεγαλύτερη μας ευχή είναι να μην εμπλακούν σε πόλεμο”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι ίδιοι κάνουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δοκιμάζουν τα όπλα τους με βάση φανταστικά πολεμικά σενάρια . “Οι περιοχές που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς φανταστικές, δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας. Στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτικότητα και αποτελεσματικότητά του ναυτικού μας και των ενόπλων δυνάμεών μας. Είναι μια εργασία με στόχο την εκπαίδευση”, ανέφερε.

πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το ΚΥΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο