Υπεγράφη το Πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Υπεγράφη το Πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ τόνισε ότι η χώρα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις για να φτάσει στην ένταξη στο NATO , τις οποίες και ζήτησε από την υποψήφια χώρα να συνεχίσει.

Την έναρξη της διαδικασίας κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν σήμερα τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (πρεσβευτές των Κρατών Μελών της Συμμαχίας) στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της υποψήφιας χώρας Ν.Ντιμιτρόφ το σχετικό νομικό κείμενο. Το πρωτόκολλο θα πρέπει τώρα να κυρωθεί από τα 29 Κοινοβούλιο των Κ-Μ.

“Κλείνουμε την τελευταία διαφορά που είχαμε με τους γείτονές μας”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων και διαβεβαίωσε ότι “τα σύνορά μας είναι διευθετημένα” και “θα είμαστε δύναμη ηρεμίας στην περιοχή”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ τόνισε ότι η χώρα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις για να φτάσει στην ένταξη στο NATO , τις οποίες και ζήτησε από την υποψήφια χώρα να συνεχίσει. Τόνισε ότι απεδείχθη ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή στις δημοκρατίες, σημείωσε τις κοινές αξίες “ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα” που ενστερνίζονται τα μέλη και επαίνεσε το στρατηγικό όραμα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μελλοντικό μέλος θα παρίσταται από σήμερα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.

συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως, απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού. Αφορμή για τη συγκέντρωση ήταν η σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τα κράτη – μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την πρόσβαση πεζών και οχημάτων στη Λεωφόρο Στρατού, στο τμήμα μπροστά από το Γ΄ Σώμα. Ομάδα ατόμων που συγκεντρώθηκε μέσα στο χώρο του Πεδίου του Άρεως κατευθύνθηκε στο σημείο απέναντι από την είσοδο του Γ΄ Σώματος Στρατού, φώναξε συνθήματα κατά της Συμφωνίας και του ΝΑΤΟ και έψαλλε τον εθνικό ύμνο.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο