Ξεκινά ο Θαλασσόλυκος, οι Τούρκοι βγάζουν το στόλο στο Αιγαίο utd

Ξεκινά ο Θαλασσόλυκος, οι Τούρκοι βγάζουν το στόλο στο Αιγαίο utd

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις είτε με παρουσία κοντά στα πεδία των σεναρίων είτε με τα "ηλεκτρονικά μάτια".

Ανεβαίνει επικίνυδνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο καθώς την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος και τς ενέργειες εισβολής στην Κυπριακή ΑΟΖ ακολουθεί σήμερα η αεροναυτική τουρκική άσκηση «θαλασσόλυκος» (deniz kurdu) η οποία θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα αποπλεύσουν από τους ναυστάθμους 131 πολεμικά ναυτικά σκάφη (όλα δηλαδή) σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο πέλαγος και Μεσόγειο και ακόμη λάβουν μέρος 57 μαχητικά και άλλα αεροσκάφη, 33 ελικόπτερα.

Θα συμμετέχουν και οι πέντε κλάδοι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμενων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Ακτοφυλακή και Στρατοχωροφυλακή) με 25,900 στελέχη των ΤΕΔ και στρατιώτες .

Οι αριθμοί είναι μεγάλοι ωστόσο σε μια χώρα που έχει τουλάχιστον 300 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων και συμμετέχουν 57 δείχνει ότι τελικά είναι περισσότερο υβριδικό-επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό. Η Άγκυρα ως καλός γνώστης των υβριδικών παραμέτρων θα εντάξει και την άσκηση στο ευρύτερη κλίμα των διεκδικήσεων της επί των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως έκανε και με τη “Γαλάζια Πατρίδα” ο ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ την ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2018 στη Λιβύη και τέσσερις μήνες αργότερα “βαπτίστηκε” έτσι και αεροναυτική άσκηση.

Η Τουρκία που έχει αυξήσει και την προκλητική ρητορική εντάσσει την άσκηση χαρακτηρίζοντάς τη ως “Μεσογειακή Ασπίδα”. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα Sabah που εξηγεί πως η «μεσογειακή ασπίδα» έχει στόχο να παρέχει τεχνογνωσία του τουρκικού στρατού σε χώρες όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Γεωργία, η Λιβύη, ο Λίβανος, το Πακιστάν, η Τυνησία και η Ιορδανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με κάθε μια από τις χώρες αυτές, ώστε να ανταλλάζουν πληροφορίες και τεχνογνωσία.

Η Τουρκία προκαλεί λεκτικά στην Κύπρο με νέο “Αττίλα” και “αναμνήσεις” από το 1974, με το Fatih να είναι παρών και το Barbaros να “κάνει έρευνες” εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται στο Αιγαίο, ενώ τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου ή τραγικού ατυχήματος να είναι αρκετά, και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έγινε και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις είτε με παρουσία κοντά στα πεδία των σεναρίων είτε με τα “ηλεκτρονικά μάτια”.

Τα πλοία του Ελληνικού Στόλου βρίσκονται στο Αιγαίο – αιφνιδιαστικά γίνονται και ασκήσεις- και οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά έχουν λάβει συγκεκριμένες εντολές σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

utd δηλώσεις Ακάρ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την έναρξη της άσκησης «Θαλάσσιος Λύκος».

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσταεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» είπε ο Ακάρ με το πρακτορείο Anadolu στο ρεπορτάζ του να σημειώνει ότι με τη φράση αυτή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «υπογράμμισε την αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

«Στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι να δείξουμε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά αποφασισμένες, δεσμευμένες και ικανές να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα δικαιώματα στη θάλασσα της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Ακάρ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο