Τραμπ κατά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ: Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους

Τραμπ κατά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ: Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους

Στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τραμπ κατηγόρησε τους συμμάχους του ότι χρωστούν “τεράστια ποσά” στη Συμμαχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την παραμονή της αναχώρησής του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, έβαλλε κατά των συμμάχων επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους.Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται κυρίως στις μεγάλες και πλούσιες χώρες και θεωρεί ότι αυτές δεν προσφέρουν όσο θα έπρεπε στη Συμμαχία.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν πολύ περισσότερα για το ΝΑΤΟ από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε αποδεκτό” έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα Τρίτη από την Ουάσινγκτον για να παραστεί στη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
“Μολονότι αυτές οι χώρες αύξησαν τη συμβολή τους αφότου έγινα πρόεδρος, πρέπει να κάνουν περισσότερα”, συνέχισε. Πριν από δύο εβδομάδες ο Τραμπ είχε στείλει επιστολές σε εννέα κυβερνήσεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ζητώντας τους να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.
Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία. “Η Γερμανία βρίσκεται στο 1% (του ΑΕΠ της), οι ΗΠΑ στο 4% και το ΝΑΤΟ ωφελεί πολύ περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ”, συνέχισε. Στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τραμπ κατηγόρησε τους συμμάχους του ότι χρωστούν “τεράστια ποσά” στη Συμμαχία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο