Τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχώμενα εδάφη της Κύπρου;

Τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχώμενα εδάφη της Κύπρου;

η Yeni Safak που πρόσκεινται στον Ρ.Τ.Ερντογάν αναφέρει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες

Το δημοσίευμα της Yeni Safak με τίτλο «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί (σ.σ. Κύπρος)» στο φύλο της 28ης Αυγούστου, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα έχει ήδη προκαλέσει το “ντόρο” που ανέμενετο. Μάλιστα η Yeni Safak που πρόσκυνται στον Ρ.Τ.Ερντογάν αναφέρει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε κατάλληλο μέρος.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

  1. Η Τουρκία έχει βάσεις στο Εξωτερικό. Στο Κατάρ έχει μεγάλη στρατιωτική βάση, στη Σουδάν επίσης, ενώ και στην Αλβανία, αν και η βάση χαρακτηρίζεται ΝΑΤΟϊκή, έχει αυξημένη παρουσία. Αρα η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει βάση, σημειωτέον ότι έχει παράνομα στρατό στη Κύπρο, όμως μόνο οι Τούρκοι ξέρουν αν αυτό είναι σχεδιασμός, ή στο πλαίσιο υβριδικού πολέμου-προπαγάνδας.
  2. Αυξάνεται η παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία με NAVTEX και με παρουσία πολεμικών και ερευνητικού πλοίου αυξάνει την παρουσία και τις προκλήσεις της στην περιοχή. Μάλιστα όσο αυξάνεται η ναυτική παρουσία και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και κυριως των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, η Τουρκία θέλει να μπει πιο δυνατά στο “γεωπολιτικό παιχνίδι”. Ήδη έχει στρατό στο Ιράκ και στη Συρία.
  3. Το Κυπριακό. Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται πώς εντείνονται, οπότε η Άγκυρα κατά την πάγια μέθοδό της, θέτει με τη βάση νέους όρους στο “παζάρι”.
  4. Η κόντρα με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν επιδιώκει και θέλει να δείξει ότι είναι πιο ισχυρή. Η αλλοπρόσαλη πολιτική του Ερντογάν και η εκβιασιστική στάση και το συνεχές παζάρεμα, τόσο για τον Γκιουλέν, όσο και τον πάστορα Μπράνσον, του απέναντι στις ΗΠΑ, μοιάζει να θέλει να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι ο “Μεγάλος Παίκτης” στην ευρύτερη περιοχή, απέναντι στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο