Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το πλοίο του Λ/Σ “Γαύδος”

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το πλοίο του Λ/Σ “Γαύδος”

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Οι τούρκοι υπερέβησαν τα εσκαμμένα τα μεσάνυχτα στο Αιγαίο, όταν σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εδώ και καιρό λέμε ότι ο Ερντογάν θα πάει σε κλιμάκωση. Επιτέλους καλό θα ήταν η ελληνική πλευρά να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων και να γίνει παραγωγική έστω και την τελευταία στιγμή! Είναι αδιανόητο να μην αυξάνουμε την ισχύ παράλληλα με τις διαθεσιμότητες των μέσων μας με όποιο κόστος. Το ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών έχει δραστικά και δραματικά διαταραχθεί εις βάρος μας. Επιτέλους τα υπουργεία να σκεφτούν τρόπους σοβαρής αντιμετώπισης κι όχι πως θα περάσουν αναίμακτα -για τους ίδιους φυσικά- στον ελληνικό λαό τα τετελεσμένα που πάνε να δημιουργηθούν.

Να γίνουμε σαφείς. Αν θέλουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ είναι επιβεβλημένο το Λ/Σ να γίνει πραγματική ακτοφυλακή με σκάφη έως και μεγέθους κορβέτας με τον ανάλογο οπλισμό. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε περιπολικά έστω και ανοικτής θαλάσσης χωρίς σοβαρά οπλικά συστήματα πάνω, ενώ οι προκλήσεις και αυξάνονται και θα γίνουν και ασύμμετρες εν ευθέτω χρόνω. Προφανώς, αν επιβάλλεται η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Λ/Σ εννοείται ότι το ΠΝ έπρεπε ήδη να έχει περάσει σε άλλη εποχή. Με σκάφη σοβαρής αντιαεροπορικής προστασίας -AESA radar- και μετασχηματισμό σε Blue Water Navy βασισμένο σε battlegroups.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν αλλά η μόνη και μόνιμη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Να βρεθούν αν δεν θέλουμε να χάσουμε εδάφη και ζωές.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια χωρίς λόγο νιρβάνα.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο