Τουρκική ακταιωρός «ακούμπησε» την κανονιοφόρος Νικηφόρος στα Ίμια

Τουρκική ακταιωρός «ακούμπησε» την κανονιοφόρος Νικηφόρος στα Ίμια

η Άγκυρα έχει εντείνει τις προκλήσεις σε δύο επίπεδα: το πρώτο με την αύξηση των παραβιάσεων πολεμικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το δεύτερο με τα «περιστατικά επεισοδίων» στα Ίμια, ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά πολεμικά, τα οποία διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές, λιμενικό και ΓΕΝ

Περίεργη αλλά εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση σήμερα κοντά στις νησίδες Ίμια εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, καθώς σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής -FG 81- «ακούμπησε» όπως λέει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ την κανονιοφόρο Νικηφόρο που περιπολούσε στην περιοχή. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 14:30 το απόγευμα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να κάνουν λόγο για “άστοχη κίνηση” του Τούρκο κυβερνήτη, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Νωρίτερα είχε προκαλέσει δια ασυρμάτου.

Κάθε Ιανουάριο στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων ψαράδες από την Ελλάδα και την Τουρκία ξεκινάει η «μάχη της τσιπούρας», και είναι πιο συχνή η εμφάνιση πολεμικών σκαφών. Όμως η Άγκυρα έχει εντείνει τις προκλήσεις σε δύο επίπεδα: το πρώτο με την αύξηση των παραβιάσεων πολεμικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το δεύτερο με τα «περιστατικά επεισοδίων» στα Ίμια, ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά πολεμικά, τα οποία διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές, λιμενικό και ΓΕΝ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2016 κατεγράφησαν 414 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από τους Τούρκους, ενώ το 2017 σχεδόν πενταπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1998.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

2017 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε. Χ. Υ.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 116
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 117
ΜΑΡΤΙΟΣ 168
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 193
ΜΑΪΟΣ 290
ΙΟΥΝΙΟΣ 135
ΙΟΥΛΙΟΣ 160
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 172
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 142
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 189
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 179
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 137
ΣΥΝΟΛΟ 1998

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο