Τουρκικές προκλήσεις και στη Θράκη

Τουρκικές προκλήσεις και στη Θράκη

Νεο πεδίο αντιπαράθεσης βρήκε η Τουρκία για να ανοίξει μέτωπο, στη Θράκη. Το τουρκικό υπουργικό Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα, πως παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας. Η επίθεση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους στην Άγκυρα. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα

Νεο πεδίο αντιπαράθεσης βρήκε η Τουρκία για να ανοίξει μέτωπο, στη Θράκη.

Το τουρκικό υπουργικό Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα, πως παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους στην Άγκυρα.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ισχυρίζεται, πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και κατηγορεί την Αθήνα για συνέργεια με κύκλους, που καταπιέζουν την «τουρκική» μειονότητα, όπως την αποκαλεί.

Η δήλωση Aksoy

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες.
Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις, θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα ούτε έκανε μια ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους.
Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης την τουρκική μειονότητα.
Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις.».
Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη ‘’τουρκικός/ή’’ στις ονομασίες τους.
Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας .
Καλούμε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα για να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».

Η απάντηση της Αθήνας

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην επίθεση της Τουρκίας για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και καταπίεσης της μουσουλμανικής μειονότητας εκ μέρους της Αθήνας.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες.
Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της.
Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο