Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σκάφος της ΕΛΑΚΤ έβαλλε εναντίον τουρκικού φορτηγού

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σκάφος της ΕΛΑΚΤ έβαλλε εναντίον τουρκικού φορτηγού

Τουρκικά μέσα ισχυρίζονται ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έβαλλε κατά τουρκικών συμφερόντων σκάφους το οποίο, κατά δήλωση του καπετάνιου του, έπλεε στα διεθνή ύδατα.

Συγκεκριμένα ο καπετάνιος του σκάφους M/V ACT, Sami Kalkavan, ανέφερεότι ένα σκάφος του ΛΣ έβαλλε με πυρά εναντίον του τουρκικού σκάφους ανοικτά της Ρόδου. Το εν λόγω πλοίο κατευθυνόταν στον Κόλπο της Σμύρνης από το λιμάνι του İskenderun. Σύμφωνα πάντα με τον καπετάνιο το σκάφος του ΛΣ του έδωσε εντολή να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος το τουρκικό σκάφος βρισκόταν στα διεθνή ύδατα.

Ο Sami Kalkavan, αρνήθηκε καλώντας ταυτόχρονα τις τουρκικές αρχές. Τότε κι αφού δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της ελληνικής ακτοφυλακής ρίχθηκαν προειδοποιητικές βολές στην πορεία του σκάφους. Όπως αναφέρει ο Τούρκος καπετάνιος, εναντίον του σκάφους του ρίχτηκαν τουλάχιστον 16 σφαίρες.

Το ΝΤV αναφέρει πως αμέσως μετά δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παράσχουν προστασία στο τουρκικό πλοίο.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, εκτός αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν το πλοίο να είναι ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών -πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου πρωτότυπο να συμβαίνει από πλοία της γείτονος χώρας- αλλά και πάλι οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι προσεκτικοί ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την τουρκία… Επιπλέον, με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΝΑ σύνορα της Τουρκίας αλλά και στο διαφαινόμενο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη καθώς και στα τεκταινόμενα στις ΑΟΖ Κύπρου, πρωτίστως, και Ελλάδος δευτερευόντως δεν μας ξενίζει καθόλου το γεγονός της ανακάλυψης ή και υπέρμετρης μεγένθυσης τέτοιου επεισοδίου στα πλαίσια προπαγάνδας – υβριδικού πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσεχθούν οι κινήσεις της τουρκίας το επόμενο διάστημα αλλά και να πράξουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας επιτέλους, την αύξηση των ΧΥ μας στα 12νμ.

Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας

Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο