Το τερμάτισε ο Τραμπ: Φταίει ο Ομπάμα για τους S-400 που αγόρασε η Τουρκία

Το τερμάτισε ο Τραμπ: Φταίει ο Ομπάμα για τους S-400 που αγόρασε η Τουρκία

Ευθύνες στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επέρριψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική. Σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από τη συνάντηση, και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Στην ανακοίνωση

Ευθύνες στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επέρριψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική. Σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από τη συνάντηση, και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζονται τα εξής: “Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Τραμπ είπε ότι θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. “Το συζητούμε”, είπε, και τόνισε ότι είναι “περίπλοκη” κατάσταση. “Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό”, δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναζητήσει έναν τρόπο για να δουν το θέμα των κυρώσεων. Ερωτηθείς εάν οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σχετικά με την αγορά πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «Το εξετάζουμε».

Ερωτηθείς ξανά αν θα επιβάλει κυρώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας με την αγορά των S-400, o κ. Τραμπ είπε: “Είναι μια περίπλοκη κατάσταση επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. … Δεν είχε επιτραπεί από την κυβέρνηση του Ομπάμα να τα αγοράσει μέχρι (να αναγκαστεί) να κάνει μια συμφωνία για την αγορά άλλων πυραύλων. Γι ‘αυτό αγοράζει το άλλο σύστημα και στη συνέχεια ξαφνικά λένε καλά, μπορείτε τώρα να αγοράσετε το σύστημά μας. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.”

Ο κ. Τραμπ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν διαφορετικές λύσεις και παραδέχονται ότι “είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό”. Επανέλαβε ότι στον Ερντογάν “απαγορεύτηκε” να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα από την κυβέρνηση Ομπάμα. “Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας – και έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτερος. ” Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το σύστημα S-400 είναι προτεραιότητα για την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε φίλο του τον κ. Ερντογάν. Είναι κάποιος με τον οποίο έχω έρθει κοντά από πολλές απόψεις. Είπε ότι η συνάντηση θα έχει “σε μεγάλο βαθμό” σχέση με το εμπόριο, και αναμένει ότι αυτό θα “τετραπλασιαστεί” με την Τουρκία.

πηγή: varius

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο