Το νέο μαχητικό της ΠΑ

Το νέο μαχητικό της ΠΑ

Ενώ οι προκλήσεις συνεχίζονται και η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι... ζοφερή πολύς λόγος γίνεται για το νέο μαχητικό...

H επίσκεψη του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, έχει συνδεθεί και με την αγορά του νέου μαχητικού της ΠΑ.

Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για γαλαντομίες και πανάκριβες αγορές καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτη τις περικοπές κυρίως στις συντάξεις και την υπερφορολόγηση, όμως η αγορά νέων μαχητικών είναι μονόδρομος κυρίως για τη διατήρηση των εθνικών εδαφών με δεδομένο Οθωμανικό όνειρο του «νεοσουλτάνου» Ερντογάν και τις διάφορες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιλογή του νέου μαχητικού θα πρέπει να γίνει- από την ΠΑ αποκλειστικά- βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων, πέραν των τεχνικών προδιαγραφών, τα οποία είναι:

  • Το οικονομικό
  • Η επιλογή που ήδη έχει κάνει η Τουρκία
  • Χρόνος παράδοσης

Η επιλογή που έχει κάνει η Τουρκία, το F-35, έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία μας καθοδηγούν εν πολλοίς στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν χαρακτηριστεί κι ως πρώτου πλήγματος λόγω των LO χαρακτηριστικών που έχουν υιοθετήσει. Αν επεκτείνουμε τον συλλογισμό και με δεδομένο ότι τα εν λόγω αεροσκάφη είναι βελτιστοποιημένα στην έκθεση σε Radar X Band –σε αυτή τη μπάντα εκπέμπουν τα AESA Radar- οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται Radar ικανό να τα αποκαλύψει σε μεγάλες αποστάσεις –Bands S, L- ώστε να αυξηθεί ο χρόνος αντίδρασης των φίλιων αεροσκαφών αλλά και να εξουδετερωθεί το πλεονέκτημα λόγω του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού “First Look, First Shot, First Kill”. Βέβαια και για να μην γίνουμε σαν όλους που υιοθετούν ακρίτως ό,τι γράφουν τα διαφημιστικά των εταιρειών, αυτό ισχύει μόνο για τις BVR αναμετρήσεις οι οποίες όμως σπάνια –δεδομένων των διαφόρων παραμέτρων- φτάνουν σε kill, αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου. Δεδομένης όμως της έλλειψης χώρου στο Αιγαίο σχεδόν όλες οι αναμετρήσεις θα καταλήξουν σε WVR κι εκεί το αεροσκάφος με τα καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά θα επιβιώσει. Όμως η έγκαιρη αποκάλυψη είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία ο αιφνιδιασμός και η καταστροφή υποδομών που θα καταστήσει υπερβολικά δύσκολη ή αδύνατη την ανάσχεση της επιθετικής δραστηριότητας των τουρκικών ΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση κι ανεξαρτήτως του τύπου που θα αγοραστεί θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι επιβάλλεται η εγκατάσταση link 16 σε όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη όπως και Sniper ATP…

Οι ΗΠΑ έχουν θεωρητικά τέσσερις προτάσεις για την ΠΑ: τα F-35, τα F/A 18E/F Super Hornet, την αναβάθμιση των F-16 σε V και διάφορες εκδόσεις των F-15.

Το F-35

H απόκτηση των JSF από την Τουρκία και μάλιστα των πρώτων εξ΄ αυτών μέχρι το τέλος του έτους (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – αν και κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο), την καθιστά τα αμέσως επόμενα χρόνια κυρίαρχο στο Αιγαίο. Με δεδομένη την υπεροπλία των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, όχι μόνο γιατί θα είναι πέμπτης γενιάς, αλλά και διότι θα χρησιμοποιούν τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα γυρίζουν σημαντικά την ισορροπία σε βάρος της Ελλάδας.  Η χώρα μας μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συνέταιρος (partner) στο πρόγραμμα στο οποίο ηγείται η Lockheed Martin,  Στο πρόγραμμα, εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν ως συγχρηματοδότες το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη. Επισημαίνεται ότι περιλαμβάνει τρεις τύπους αεροσκαφών :

  • Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
  • Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
  • Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα

Και σε ότι αφορά την Ελλάδα η Άγκυρα ανέμενε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να παραλάβει μέχρι το 2018 τα πρώτα 100 F-35 όμως αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο και υπολογίζεται ότι ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 2020.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφησυχάζει ειδικά με την αυξημένη προκλητική συμπεριφορά αμφισβήτησης που επιδεικνύει η Άγκυρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Σίγουρα η ΠΑ χρειάζεται μαχητικό πέμπτης γενιάς όμως πέραν την ανάγκης υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επισημανθούν. Ήτοι: τιμή αγοράς, αριθμός αεροσκαφών, ρόλος των αεροσκαφών, οπλικά και άλλα συστήματα, συμμετοχή εγχώριας βιομηχανίας κλπ. Τα οποία θα οποία και θα καθοριστούν τη χρονική στιγμή που τεθεί το αίτημα, αν η LM έχει έτοιμη μια πρόταση, ανεξάρτητα αν θα τεθεί θέμα μαχητικού από τον Μπ. Ομπάμα.

Η ανάγκη της ΠΑ είναι τουλάχιστον για -με βάση τα σημερινά δεδομένα και τη δομή δυνάμεων- περίπου 70 αεροσκάφη και θα εξαρτηθεί από το ευρύτερο πακέτο συνεργασίας.

Το F/A 18E/F Super Hornet

Στην περίπτωση που η χώρα μας δεν επιλέξει μαχητικό 5ης γενιάς υπάρχουν και άλλες προτάσεις από πλευράς των ΗΠΑ. Μία από αυτές, αν και δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες, είναι η απόκτηση F/A 18E/F Super Hornet. Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα περιπλέκονται λίγο διότι θα πρέπει να εξεταστεί ποια και πόσα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν. Αν αντικαταστήσουν τα F-16blk30 η και τα F-16blk50 τότε ενδεχομένως ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος των F-35 που αναφέραμε παραπάνω, ενώ η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη που υπολογίζεται σε περίπου 61 εκατ. δολάρια (χωρίς οπλικά και άλλα συστήματα), έναντι των 100 εκατ. δολ. τα οποία όμως θα εξαρτηθούν από την πρόταση. Η απόκτηση αυτών των αεροσκαφών θα φέρει κάποια προσωρινή ισορροπία στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των F-35 από την Τουρκία, όμως ουδείς γνωρίζει πώς θα είναι η κατάσταση μετά το 2020 όταν και οι Τούρκοι θα έχουν φέρει σε αξιόμαχη κατάσταση τα F-35, με βάση πάντα το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη επιμηκυνθεί κατά δύο έτη.

Θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι αν είναι να προβούμε σε μία τέτοια αγορά καλό θα ήταν να επιμείνουμε στην αποδέσμευση του τύπου EA-18G Growler το οποίο είναι εξειδικευμένο στον ηλεκτρονικό πόλεμο… Ο συνδυασμός των δύο τύπων θα μας δώσει για αρκετό διάστημα την εναέρια υπεροχή που χρειαζόμαστε!

Η αναβάθμιση των F-16

Μία ακόμη πρόταση-σενάριο της LM που βρίσκεται στην επικαιρότητα μέχρι να αποφασιστεί η αγορά αεροσκαφών είναι η αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ σε V, εκτός των blk30 που θα αναβαθμιστούν σε blk52+. To πακέτο περιλαμβάνει την πλήρη αναβάθμιση των F-16 σε αρκετά συστήματα (όπως ραντάρ AESA κλπ.), και σίγουρα είναι μια πιο φθηνή λύση από τα F-35. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η λύση δεν θα είναι μακράς διαρκείας και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ισορροπία στο Αιγαίο μετά το 2020-5.

Και το …αουτσάιντερ

Μια λύση που παίζει κατά καιρούς και που έχει έλθει πολλές φορές στην επικαιρότητα επί ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, είναι η απόκτηση F-15C/D από την ΠΑ ή ακόμη και από το …ΠΝ! Πρόκειται για ένα άλλο αεροσκάφος πλέον πολλαπλού ρόλου με εξαιρετικό radar και εμβέλεια που δεν έχει κανένα άλλο…

Όμως είναι ένα αεροσκάφος που υπολογίζεται σε 1,5 φορά πιο ακριβό στη συντήρησή του από τα F-16 και σίγουρα πιο ακριβό στην αγορά από τα F-18, και την αναβάθμιση των F-16. Παράλληλα όμως δίνει σημαντική υπεροπλία στην ΠΑ και στο Αιγαίο.

Αναλόγως ποιο σενάριο θα επιλεχθεί είναι έντονη η πιθανότητα να πουληθούν τα F-16 blk30 με τη Βουλγαρία να έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον αρκετές φορές.

Θα ακολουθήσει άρθρο για τις υπόλοιπες προτάσεις-επιλογές από άλλες χώρες…

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο