“Θαλασσόλυκος” με 65 παραβιάσεις και νυχτερινή δραστηριότητα

“Θαλασσόλυκος” με 65 παραβιάσεις και νυχτερινή δραστηριότητα

Αυξάνει την παρουσία της και τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς σήμερα εκτός από τη νυχτερινή δραστηριότητα χρησιμοποιήσε και υποβρύχιο βορείως της Κρήτης ενώ νυχτερινή δραστηριότητα καταγράφηκε από χθες το βράδυ στο βορειο ανατολικό Αιγαίο. Μόλις έπεσε το σκοτάδι κατά τη χθεσινή ημέρα ξεκίνησε ο νέος κύκλος προκλήσεων, με νυχτερινές πτήσεις, για πολύ λίγα

Αυξάνει την παρουσία της και τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς σήμερα εκτός από τη νυχτερινή δραστηριότητα χρησιμοποιήσε και υποβρύχιο βορείως της Κρήτης ενώ νυχτερινή δραστηριότητα καταγράφηκε από χθες το βράδυ στο βορειο ανατολικό Αιγαίο.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι κατά τη χθεσινή ημέρα ξεκίνησε ο νέος κύκλος προκλήσεων, με νυχτερινές πτήσεις, για πολύ λίγα λεπτά, μαχητικών F-16 ανάμεσα από Λήμνο και Λέσβο. Κινητικότητα υπήρξε και στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο με ελικόπτερα να απονειωνονται από φρεγάτες της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης.

Επίσης η φρεγάτα TCG Salihreis πραγματοποίησε βολές σε ξεχωριστούς χερσαίους στόχους σε νησί μέσα στον κόλπο του Ξηρού (Σάρος), απέναντι από τη Σαμοθράκη.

Η Τουρκία εμβόλιμα προχώρησε σε μια επιπλέον «σφήνα» μέσω subnotam, γνωστοποιώντας ότι υποβρύχιο της θα βρίσκεται βόρεια και κεντρικά της Κρήτης στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», σε διεθνή ύδατα.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα στο Πεδίο Βολής Κρήτης για τις επικείμενες ασκήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Γερμανία ακύρωσε βολές με αντιαεροπορικά συστήματα της Γερμανίας που είχαν προγραμματιστεί και γι’ αυτό το λόγο ταξίδεψαν στην Κρήτη από τις βάσεις τους.

Άγνωστο παραμένει αν το Τουρκικό υποβρύχιο τις επόμενες ημέρες θα επιδοθεί σε ανθυποβρυχιακά γυμνάσια, γεγονός που θα φέρει στο Βόρειο Κρητικό πέλαγος πτητικά μέσα της γειτονικής χώρας.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μετακινήσει για τον “Θαλασσόλυκο” κι άλλα υποβρύχια τα οποία παρακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σήμερα, οι μονάδες επιφανείας θα ασκηθούν σε τρεις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο),  περίπου δεκαπέντε (Φρεγάτες, υποβρύχια, Κορβέτες, πυραυλάκατοι).

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις δείχνουν πως σταδιακά ανεβαίνουν οι τόνοι στο Αιγαίο, με δεκάδες αεροσκάφη να παραβιάζουν το FIR Αθηνών.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 7 (7x2F16) Μ

ΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 18 (8 CN-235 & 10 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 32

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 31 (9 από τα F-16, 11 από τα CN-235 και 11 από τα Ε/Π)

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 65 (35 από τα F-16 & 30 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο