Τέσσερα πολυεθνικά τάγματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Τέσσερα πολυεθνικά τάγματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Το NATO απέναντι στην... αρκούδα σε Βαλτική και Πολωνία!

Την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στην Ανατολική Ευρώπη επικύρωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία. Οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να αναπτυχθούν στις τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία) και στην Πολωνία, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας. Την ανακοίνωση της ανάπτυξης των τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων έκανε ο ίδιος ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, και με δεδομένη την κατάσταση στην Ουκρανία και την επιμονή της Βορειοατλαντική Συμμαχίας να εντάξει στους κόλπους της την Γεωργία και την Ουκρανία (ή τμήμα της χώρας), έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Ρωσίας, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει με αντίμετρα στην ενίσχυση των NATOϊκών δυνάμεών τόσο κοντά στα σύνορά της. Μάλιστα πριν λίγους μήνες, η Μόσχα είχε ανακοινώσει τη δημιουργία τριών νέων μεραρχιών στα σύνορα με την Ευρώπη ως απάντηση στη Συμμαχία.

Ένα από τα τέσσερα συμμαχικά τάγματα θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ένα θα βρίσκεται υπό την ηγεσία της Βρετανίας, ένα θα έχει γερμανική διοίκηση και ένα θα έχει ως κύρια δύναμη τον Καναδά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το αμερικανικό τάγμα θα αριθμεί 1.000 στρατιώτες. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα προανήγγειλε την εγκατάσταση στην Πολωνία αρχηγείου για αμερικανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία δύναμης 3.500 ανδρών που θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο