Τελετή Παραλαβής Ελικοπτέρων CH-47 Chinook και OH-58D Kiowa- Παρουσία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη (φωτό)

Τελετή Παραλαβής Ελικοπτέρων CH-47 Chinook και OH-58D Kiowa- Παρουσία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη (φωτό)

Η τελετή παραλαβής 10 ελικοπτέρων τύπου CH-47 “Chinook” και 70 αναγνωριστικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D “Kiowa Warrior”, έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Στην τελετή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Το παρόν έδωσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο

Η τελετή παραλαβής 10 ελικοπτέρων τύπου CH-47 “Chinook” και 70 αναγνωριστικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D “Kiowa Warrior”, έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Στην τελετή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το παρόν έδωσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Επίσης παρέστη και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Από πλευράς ΗΠΑ, παρέστησαν η Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation, Ann Cataldo, και οΠρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Η παραλαβή των εν λόγω ελικοπτέρων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των υπογραφεισών διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση αμυντικού υλικού, αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού αλλά και τις αμυντικές δυνατότητες σε διακλαδικό επίπεδο. Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων, πέραν της αμιγούς επιχειρησιακής τους αξίας, θα ενισχύσουν και το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της αεροπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και της εναέριας επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

‘’Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στο Στεφανοβίκειο, στην τελετή παράδοσης στο Στρατό Ξηράς, των δέκα ελικοπτέρων CHINOOK και των εβδομήντα ελικοπτέρων KIOWA WARRIOR.

Και βέβαια η σημερινή τελετή έρχεται να πλαισιώσει άλλες δύο αντίστοιχες που είχαμε πολύ πρόσφατα. Αναφέρομαι φυσικά στην παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης και την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των δώδεκα νέων εκπαιδευτικών Αεροσκαφών σταδίου επιλογής TECNAM.

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής συνολικής προσπάθειας που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Των δυνατοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε πάντα. Πάντα εργαζόμαστε με γνώμονα τη συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς εννοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι πάντα η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Θέλω να τονίσω ότι και το πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε γίνονται πάντα με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους – οφέλους. Στόχος μας είναι πάντα η απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης επιχειρησιακής αξίας, στο μικρότερο δυνατό κόστος. Συστημάτων και μέσων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις και που καλύπτουν υπαρκτές και αναγνωρισμένες επιχειρησιακές μας ανάγκες. Πάντα σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η πρόσκτηση των εβδομήντα ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

Είναι βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τομέα επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, χάρη στα σύγχρονα συστήματα που φέρουν.

Η ενσωμάτωσή τους στο Στρατό Ξηράς έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ότι τα αποκτούμε.

Ενισχύουμε έτσι, την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.

Και βέβαια για τα ελικόπτερα τύπου CHINOOK, ότι και αν πω θα είναι λίγο. Οι χιλιάδες ώρες πτήσης που έχουν χρησιμοποιηθεί με την ανάληψη τόσο επιχειρησιακών αποστολών όσο και αποστολών αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τεράστιας επιχειρησιακής τους αξίας αλλά και της σημαντικότατης συμβολής τους στο κοινωνικό έργο που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει.

Γνωρίζετε βέβαια ότι συνδράμουμε το κοινωνικό σύνολο με κάθε μέσο και κάθε δυνατό τρόπο. Είμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία όποτε και όπου απαιτηθεί.

Βέβαια το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.

Δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα έχουμε λοιπόν το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Mrs Cataldo,

Mr Ambassador,

Today we have another tangible outcome from our strategic cooperation with the United States.

Investing in our long-lasting friendship, we are witnessing a continuously increasing momentum and new aspects in our military relations.

I strongly believe that we are experiencing a great defence cooperation with strategic impact, which has not yet achieved its full potential and capacity.

In this time of unpredictable challenges, Greece as a credible ally, remains on the frontline and has proven to be a pillar of stability and a security provider in the East Med, the Balkans and beyond. We support and promote peace, stability and security.

Κυρίες και κύριοι,

Στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, στρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η ύπαρξη αποτελεσματικών και αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την παραλαβή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CHINOOK, ο Ελληνικός Στρατός, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται.

Αναβαθμίζεται η ευελιξία μας και η δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς που είναι βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συμμετοχή του και την επιμονή του για την παραλαβή αυτών των Ελικοπτέρων, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και τον σημερινό για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στους πιλότους, στους εκπαιδευτές, και στο προσωπικό υποστήριξης των ελικοπτέρων, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.’’

ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Ε/Π ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ

«Καλημέρα σας,

Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όλοι οι Αρχηγοί, σε μια μέρα η οποία μας κάνει χαρούμενους γιατί καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλον έναν συντελεστή ισχύος.

Έχουμε σήμερα την παραλαβή των εβδομήντα ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA και του τελευταίου από τα δέκα CHINOOK, που είχαμε ξεκινήσει την παραλαβή τους εδώ και δύο χρόνια.

Η παραλαβή των ελικοπτέρων KIOWA δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκεί να σας πούμε ότι είναι ελικόπτερα, μικρότερα βέβαια και μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά μπορούν να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές με τα APACHE. Επομένως τα APACHE τα οποία είναι λιγότερα και εξαιρετικά ακριβά, θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρησιακές τους ώρες για περισσότερο διάστημα.

Εδώ, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για να καταλήξουμε σήμερα να γίνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα που σημαίνει ότι υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Στρατού Ξηράς, του ΓΕΕΘΑ, της Αμερικανικής Πρεσβείας και βέβαια αυτό ξεκίνησε από τη θητεία του προηγούμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από τον προηγούμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ολοκληρώθηκε και βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα.

Ήθελα επ’ ευκαιρία να πω ότι δε θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η αγορά, η προμήθεια των ελικοπτέρων, που είμαστε σήμερα εδώ στην εκδήλωση, κ. Υπουργέ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η οποιαδήποτε επαύξηση των δυνατοτήτων μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, νομίζω είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι παράλληλες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας. Σε κάθε φάση εξετάζεται η κατάσταση, αναλύεται και αποφασίζονται οι επόμενες ενέργειες.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μιας που είστε στο Βόλο, έχετε μήπως να μας πείτε κάτι νεότερο όσον αφορά το στρατόπεδο «ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ», για την Ταξιαρχία; Θα απομακρυνθεί; Η προσωρινή απόφαση συνεχίζει να ισχύει; Θα αρθεί; Τι εξελίξεις έχουμε;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επιχειρησιακά είναι λάθος που είναι η 32 Ταξιαρχία στο Βόλο. Μας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και μάλιστα, δε μπορώ να αναλύσω τα προβλήματα στον Τύπο, αλλά έχω εξηγήσει και στους τοπικούς βουλευτές και στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να ετοιμαστούμε και να είναι όλα έτοιμα μέχρι να μεταφερθεί η 32 Ταξιαρχία, παραμένει εδώ. Αλλά θα βρούμε ένα αντίστοιχο για να μη μείνει η υπόλοιπη πόλη χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μη χαθούν οικονομικοί πόροι από την πόλη. Ωστόσο, θέλω και εσείς όλοι να καταλάβετε ότι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα πρέπει να είναι μονομερείς, όπως αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία απαιτεί να παραμείνει για τους δικούς της λόγους που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χρονικά, μπορείτε να προσδιορίσετε αυτή τη μετεγκατάσταση;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά να ξέρετε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της στην Αττική, σε δύο στρατόπεδα. Όταν αυτά ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουμε.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΟΥ: Υπουργέ, πως πάνε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Είναι το ελληνικό κλιμάκιο στην Τουρκία. Περιμένετε κάτι απτό ή είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Η Αμερικανίδα βοηθός υπουργού άμυνας, αρμόδια για τις αμυντικές εξαγωγές και τη συνεργασία σημείωσε με νόημα την σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ann Cataldo, Deputy Assistant Secretary of the Army, είπε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένη για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Παρόν στην τελετή ήταν και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ως υπουργός, υπέγραψε τη συμφωνία για την παραλαβή των Kiowa.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο