Τα μελλοντικά όπλα του Ισραήλ

Τα μελλοντικά όπλα του Ισραήλ

Tο Ισραήλ αποκαλύπτει τα μελλοντικά του όπλα: Μη επανδρωμένα υποβρύχια, drones ελεύθεροι σκοπευτές και τυφέκια που δεν αστοχούν

Το τμήμα ανάπτυξης των όπλων του υπουργείου Άμυνας παρουσίασε την περασμένη Τρίτη εννέα επιτεύγματα τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων δύο μη επανδρωμένα υποβρύχια και ένα υβριδικό (αέριο-ηλεκτροκίνητο) δεξαμενόπλοιο, που πρόκειται να εισέλθουν στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) τα επόμενα χρόνια.

Πολλά από τα οπλικά συστήματα βρίσκονται ήδη σε προχωρημένα στάδιo ανάπτυξης και ήδη δοκιμάζονται από το στρατό, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα σε φάση σχεδιασμού και ενδεχομένως να χρειαστούν και χρόνια για είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Ωστόσο καμία από τις τεχνολογίες που παρουσίασε το υπουργείο δεν έχει ακόμη δηλωθεί ακόμη ότι χρησιμοποιείται από τις IDF.

Τα οπλικά συστήματα αναπτύχθηκαν από τη Διοίκηση Ανάπτυξης Όπλων του Υπουργείου Άμυνας (Mafat), σε συνεργασία με ξένες και εγχώριες εταιρείες και σε μία περίπτωση με δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση Ανάπτυξης Όπλων, διαχειρίζεται περίπου 1.500 αμυντικά έργα στη δεδομένη στιγμή.

Ένα από τα σημαντικότερα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκε ήταν το τεθωρακισμένο όχημα Carmel, το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το Merkava, που χρησιμοποιείται για περίπου 40 χρόνια.

Εκτός από το ρόλο του ως άρμα μάχης του στρατού, το Merkava είναι επίσης η βάση για την κατασκευή ΤΟΜΠ Namer και διάφορα άλλα οχήματα (κυρίως του μηχανικού). Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το Carmel πρόκειται να προκαθορίσει μια παρόμοια λειτουργία και μπορεί να εξοπλιστεί με τα πάντα. Και σε αντίθεση με το Merkava, το οποίο απαιτεί ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, το Carmel χρειάζεται μόνο δύο στρατιώτες για να το λειτουργήσει.

Το νέο άρμα θα διαθέτει ένα υβριδικό ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί και με αέριο, ο οποίος τροφοδοτείται και από μια συστοιχία μπαταριών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Carmel θα είναι “ελαφρύ, μικρό, γρήγορο, θανατηφόρο, ανθεκτικό, εύχρηστο και συγκριτικά φθηνό”.

Η Διοίκηση για την Ανάπτυξη των Όπλων παρουσίασε επίσης δύο μη επανδρωμένα υποβρύχια, ένα από αυτά μεγάλα και το άλλο μικρό.

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο, που αποκαλείται ως Caesaron, μπορεί να εξοπλιστεί με μια ποικιλία αισθητήρων και ωφέλιμων φορτίων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για συλλογή πληροφοριών.

Εκτός από το μεγαλύτερο Caesaron, το υπουργείο παρουσίασε επίσης ένα μικρό υποβρύχιο χωρίς όνομα, που αναπτύσσεται με τη βοήθεια του πανεπιστημίου Bar Ilan.

Το μικρό μη επανδρωμένο υποβρύχιο στοχεύει σε “αποστολές αναζήτησης και χαρτογράφησης”, ανέφερε το υπουργείο.

“Το κόστος του είναι το ένα τρίτο του ποσού που απαιτείται για την κατασκευή παρόμοιων υποβρυχίων και τα ξεπερνάει στην ικανότητά του να επιπλέει και να κινείται προς κάθε κατεύθυνση”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η διοίκηση παρουσίασε επίσης τρεις νέους τύπους drones. Δύο από αυτά είναι τα μη επανδρωμένα οχήματα εναέριας μεταφοράς, ενώ το τρίτο είναι ένα επιθετικό drone (UCAV), ικανό να πυροδοτήσει ένα προσαρτημένο όπλο επίθεσης.

Τα δύο αεροσκάφη μεταφορών αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ανοικτού διαγωνισμού, που ονομάζεται “Green Yasuron”.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι απαιτήσεις για τον διαγωνισμό ήταν “σκόπιμα πολύ γενικές: να αναπτυχθεί ένα μικρό UAV ή drone που θα είναι σε θέση να πετάξει αυτόνομα σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων με ωφέλιμο φορτίο 150 λίτρα που να ζυγίζει τουλάχιστον 60 κιλά.”

To drone θα έπρεπε να μεταφέρει «αυτό το πακέτο» σε μια προκαθορισμένη θέση, να ρίξει το «πακέτο» και να επιστρέψει στη βάση του.

Ακόμη παρουσιάστηκαν δύο πολύ διαφορετικά UAV, ένα από τα κρατικά αεροσκάφη Israel Aerospace Industries και το δεύτερο από την ιδιωτική αεροναυπηγική Defense Systems Ltd.

Το drone για την Πολεμική Αεροπορία (IAF) είναι ουσιαστικά ένα τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο. Έχει ένα κύριο ρότορα για τον έλεγχο του ύψους και ένα δεύτερο πίσω ρότορα για να το κατευθύνει. Το UAV είναι σε θέση να ανυψώσει περίπου 180 κιλά και έχει μέγιστη ταχύτητα 93 μίλια ανά ώρα (150 χιλιόμετρα την ώρα).

Το Αεροναυτικό UAV,  είναι πολύ μικρότερο και λιγότερο ισχυρό, ικανό να μεταφέρει το μισό βάρος ως αεροσκάφος των IAF.

Επιπλέον, η Διοίκηση για την Ανάπτυξη των Όπλων αποκάλυψε ένα επιθετικό drone που παράγεται από μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που ονομάζεται Duke Robotics, Inc.

Το TIKAD, όπως είναι γνωστό, είναι ικανό να μεταφέρει όπλο και να πυροβολεί με ακρίβεια. Το drone βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και παρουσιάστηκε στον IDF για εξέταση.

Θα χρησιμοποιηθεί “ως ελεύθερος σκοπευτής, για να δημιουργήσει εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης και να αποτρέψει τους κινδύνους για τα στρατεύματά μας”, ανέφερε το υπουργείο.

Η Διοίκηση Ανάπτυξης των Όπλων παρουσίασε επίσης μια σειρά από μη επανδρωμένα οχήματα που ο στρατός σκέφτεται να χρησιμοποιήσει. Αυτό περιλάμβανε προϋπάρχοντα οχήματα – φορτηγά, μπουλντόζες D-9 και εμπρόσθιους φορτωτές – που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μπορούν να ελέγχονται από μακριά ή να ταξιδεύουν αυτόνομα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι αναμένει ότι αυτά τα αυτόνομα οχήματα θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν μερικά επανδρωμένα σε τομείς όπως το μηχανικό μάχης και ο εφοδιασμός.

Οι IDF διαθέτουν ήδη ένα αριθμό αυτόνομων περιπολικών αυτοκινήτων και φορτηγών σε υπηρεσία.

Τέλος, το υπουργείο αποκάλυψε ένα νέο σύστημα πυροβόλων όπλων το οποίο εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ότι οι στρατιώτες θα χτυπήσουν τους στόχους τους χωρίς παράπλευρες απώλειες.

Ο στρατιώτης χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης για να κλειδώσει σε έναν στόχο και στη συνέχεια μπορεί να ρυθμίσει το όπλο να μη ρίξει σε τίποτα άλλο, με το πάτημα ενός κουμπιού.

“Οι δοκιμές που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα διαπίστωσαν ότι η χρήση του συστήματος αύξησε σημαντικά το ποσοστό των επιτυχιών στο στόχο και μείωσε το ποσοστό των παράπλευρων απωλειών, δήλωσε το υπουργείο.

Το σύστημα SMASH αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία με τις τοπικές δυνάμεις του IDF, δήλωσε το υπουργείο.

Πηγή: israeltimes.com

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο