Τα διδάγματα από τον τουρκικό θαλασσόλυκο

Τα διδάγματα από τον τουρκικό θαλασσόλυκο

Οι επιτελείς του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρακολουθούσαν στενά τις τουρκικές επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια της άσκησης “Θαλασσόλυκος” (Deniz Kurdu) από τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα. Δε στάθηκαν στο ¨κινηματογραφικό” κομμάτι της άσκησης που έδειχναν τα ΜΜΕ, διότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκές χώρες και το οπλοστάσιο και των δύο είναι γνωστό. Εστίασαν στην επιχειριασιακή

Οι επιτελείς του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρακολουθούσαν στενά τις τουρκικές επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια της άσκησης “Θαλασσόλυκος” (Deniz Kurdu) από τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα.

Δε στάθηκαν στο ¨κινηματογραφικό” κομμάτι της άσκησης που έδειχναν τα ΜΜΕ, διότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκές χώρες και το οπλοστάσιο και των δύο είναι γνωστό.

Εστίασαν στην επιχειριασιακή ετοιμότητα και χρήση των μη επανδρομένων αεροχημάτων (UAV) καθώς και τα δύο βασικά drones τουρκικής κατασκευής ANKA και ΒΑΥRΑΚΤΑR χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση. Σημειώνεται ότι ένα εξ αυτών (ΤΒR-2) φέρεται να έκανε υπέρπτηση πάνω από τη Χίο στις 10 Μαΐου (δεν επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ).

Επίσης οι Έλληνες επιτελείς έδωσαν βάση και στις επιχειρήσεις σε ανοιχτή θάλασσα, καθώς νέα σενάρια εντάχθηκαν στo ¨”Θαλασσόλυκο”, όπως η ανακατάληψη του Barbaross.

Η ανακατάληψη πλοίου είναι “κλασικό” σενάριο για τις ΝΑΤΟϊκές – και γενικά – ένοπλες δυνάμεις, όμως μετά τη νέα διεκδίκηση από το Νοέμβριο του 2018 της “Γαλάζιας Πατρίδας”, οι Τούρκοι έχουν τροποποιήσει τα σενάρια σε … πιο ανοιχτή θάλασσα, σημείωνε πηγή από το ΓΕΝ.

Επίσης στο πλαίσιο των υβριδικών απειλών και της προπαγάνδας εξίσωσης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με τις τουρκικές διεδικήσεις επί αυτής, οι Τούρκοι “διέρρευσαν” την Παρακσευή “παρενόχληση” τουρκικού ελικοπτέρου στα ανοιχτά της Ρόδου.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τουλάχιστον προπαγανδιστικά η Άγκυρα επενδύει στην ευρύτερη περιοχή της Μεγίστης (Καστελοριζο) και με ασκήσεις και με δέσμευση περιοχών μέσω ΝΟΤΑΜ και NAVTEX.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο