Συνελήφθη στη Γαλλία ο αρχηγός του UCK: Σερβικό αίτημα έκδοσής του στο Βελιγράδι

Συνελήφθη στη Γαλλία ο αρχηγός του UCK: Σερβικό αίτημα έκδοσής του στο Βελιγράδι

Οι κατηγορίες των σερβικών αρχών είναι βαρύτατες: «παράνομες φυλακίσεις απλών πολιτικών, βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση συλληφθέντων, βιασμοί, δολοφονίες αμάχων»

Γαλλικό εφετείο θα αποφασίσει σχετικά με την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ήταν διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) την περίοδο 1998-99 στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Χαραντινάι όταν έφθασε στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου έπειτα από αίτημα της Σερβίας, η οποία υποστηρίζει ότι είναι εγκληματίας πολέμου, εξαιτίας του ρόλου του επικεφαλής του UCK στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί.

Οι κατηγορίες των σερβικών αρχών είναι βαρύτατες: «παράνομες φυλακίσεις απλών πολιτικών, βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση συλληφθέντων, βιασμοί, δολοφονίες αμάχων».

Η σύλληψή του είχε προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε με την υποστήριξη της Δύσης το 2008 και το οποίο έχει ζητήσει από το Βελιγράδι να σταματήσει τις προσπάθειες δίωξης των προσώπων που συνδέονται με τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Το κόμμα του Χαραντινάι, η «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου», έχει καλέσει τις γαλλικές αρχές να σταματήσουν κάθε δικαστική δίωξη εις βάρος του.

Τον Ιανουάριο η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να εκδώσει όσα πρόσωπα καταζητούνται από τη Γαλλία, αν το Παρίσι δεν παραδώσει τον Χαραντινάι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. EPA PHOTO DPA/GERO BRELOER

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο