Συνέδριο Athens Flying Week: Αεροπορική ισχύς και αμυντική βιομηχανία

Συνέδριο Athens Flying Week: Αεροπορική ισχύς και αμυντική βιομηχανία

Μια πρώτη γεύση, από το φαντασμαγορικό θέαμα που θα παρακολουθήσουν οι θεατές το Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, δόθηκε στη ΛΑΕΔ στο Συνέδριο για το 6ο Athens Flying Week.

Οι ομιλητές ανέλυσαν πολλά θέματα αεροπορικού ενδιαφέροντος κυρίως της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και της πολιτικής, καθώς και ζητήματα ασφάλειας πτήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε και το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, το ρόλο που διαδραματίζει, την Τουρκική προκλητικότητα και τις προοπτικές για το μέλλον, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αμυντική βιομηχανία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των F-16 σε V, καθώς η Τουρκία με την απόκτηση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και των S-400, ανατρέπει την ισορροπία στο Αιγαίο. Δεν παρέλειψε να επισημάνει την κοινή διαπίστωση όλων ότι η Τουρκία δαπανά τεράστια ποσά για Ένοπλες Δυνάμεις της.

Ο Πτέραρχος ε.α. Γεώργιος Αυλωνίτης, Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ανατροπή του status quo στο Αιγαίο, πρόσθεσε ότι κάθε χώρα κάνει το δικό της σχεδιασμό, και σημείωσε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός καθίσταται όλο και περισσότερο πιο επεκτατικός.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στην Αεροπορική ισχύ ως πυλώνα της Αμυντικής Στρατηγικής – ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, υπό το φως των εξελίξεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΑΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η αεροπορική ισχύς έχει ρόλο αποτροπής στο Αιγαίο αναφέρεθηκε στη στρατιωτική διπλωματία και στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, καθώς και με άλλες χώρες όπως το Μαρόκο και τα ΗΑΕ. Ακόμη μίλησε για το ρόλο που είχε και έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ , όπως η αεράμυνα της Αλβανίας. Ακόμη αναφέρθηκε στην άσκηση Ηνίοχος, όπως συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ, ΗΑΕ και τις ασκήσεις με την Αίγυπτο, καθώς στις διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου μετασταθμεύουν αεροσκάφη πολλών χωρών του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της αεροπορικής ισχύος περιέλαβε όλα τα εναέρια μέσα (ε/π του ΣΞ και του ΠΝ, τα Ρ-3 του ΠΝ την παραλαβή των τελευταίων 4 Chinook από το σύνολο των 10 από τις ΗΠΑ) καθώς και τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης με την πιστοποίηση του ΝΑΤΟ. Και ολοκλήρωσε με την κοινωνική αποστολή των ΕΔ.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος  Χρήστος Χριστοδούλου, προχώρησε σε μια παρουσίασε για την Αεροπορική Ισχύς – Προκλήσεις & Όραμα για το μέλλον της ΠΑ.

Ο ΑΓΕΑ αναφέρθηκε στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας και στις προϋποθέσεις της αεροπορικής ισχύος. Στο πλαίσιο του οράματος για την ΠΑ, έδωσε τις γενικές γραμμές οι οποίες είναι: η αναδιοργάνωση και η συγχώνευση δομών, η αξιοποίηση του προσωπικού και η αναβάθμιση των υλικών.

Από τους βασικότερους στόχους που παρουσίασε ο αντιπτέραρχος είναι το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων στην Καλαμάτα (χωρητικότητας 150 πιλότων, στην αγγλική γλώσσα) και η διεξαγωγή της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ μία φορά κάθε εξάμηνο με τη συμμετοχή και άλλων χωρών και η δυνατότητα  μεταπτυχιακών στα στελέχη είτε στο πλαίσιο των ΑΣΕΙ είτε στο αντικείμενό τους.

Αναφορικά με το οπλοστάσιο της ΠΑ ο ΑΓΕΑ συνόψισε τις ανάγκες στην αναβάθμιση των F-16 σε F-16V, η απόκτηση μαχητικού 5ης γενιάς, η ανανέωση του στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών με παράλληλη μείωση του αριθμού τους και απόκτηση περισσοτέρων UAV, και τεχνολογική κάλυψη και αναβάθμιση των τεχνικών μέσων όπως FOS, Flyin Simulation κλπ.

Ο Γενικός Διευθυντής, Εθνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνος Ντόκος προχώρησε σε πολιτική ανάλυση για την Αεροπορική ισχύ ως παράγων αποτροπής απειλής.

Μετά από μία ανάλυση των γεωπολιτικών της ευρύτερης περιοχής επίκεντρο την Τουρκία, ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι ανατρέπεται η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μετά τις κινήσεις της Άγκυρας να προμυθευτεί αεροσκάφη 5ης γεννιάς, και S-400 και τόνισε ότι μια γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα φέρει τις δύο χώρες τουλάχιστον τριάντα χρόνια πίσω. Ωστόσο με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείεται ένα ατύχημα στο Αιγαίο.

Ο Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική, Lockheed Martin Aeronautics/International Ντένης Πλέσσας προχώρησε σε μία παρουσίαση για το «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ».

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε στις εταιρίες κυρίως στις ΗΠΑ όπου από 50 οι εταιρίες, σήμερα έχουν συγχωνευτεί σε πέντε ομίλους μεγάλου μεγέθους. Μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην Ευρώπη αργότερα από τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τον ομιλητή δεν έγινε χρονικά αργότερα και δεν είχε πληρότητα, αντίστοιχη με αυτή στις ΗΠΑ. Μιλώντας για την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών τόνισε ότι η ρομποτική και τα λέιζερ αποτελούν πλέον μέρος της διαδικασίας κατασκευής. Παράλληλα η ανάπτυξη ηλεκτρονικών και άλλων εφαρμογών εντάχθηκε στην κατασκευή αεροσκαφών. Ο κ. Πλέσσας για να εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι αμυντικές βιομηχανίες αναφέρθηκε στο πρόγραμμα JSF/F-35 της Lockheed Martin όπου συμμετέχουν 10 χώρες συν τρεις ως παρατηρητές.

Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη οι:

 • Ζαχαρίας Γκίκας, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
 • Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΚΜΩΝ
 • Xavier Branlard, Αντιπρόεδρος Modernization Combat Aircraft, THALES Systemes Aeroportes
 • Ευστάθιος Καραγιάννης, Διευθυντής Marketing, IDE – INTRACOM Defense Electronics
 • Γεώργιος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
 • Αλέξανδρος Αραβανής, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
 • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: ένα Πρότυπο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
 • Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Fraport Greece
 • Παναγιώτης Ποδηματάς, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Athens Flying Week

Για την ασφάλεια πτήσεων μίλησαν οι:

 • Σμήναρχος Νικόλαος Ζυγούρης, Διευθυντής Ασφαλείας Πτήσεων, Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ), Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
 • Αθανάσιος Μπίνης, Πρόεδρος, Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων
 • Οδυσσέας Παξινός, Σμήναρχος Ορθοπεδικός Χειρουργός, Ιπτάμενος Ιατρός Αεροπορικής Ιατρικής
 • Αίθων Ναρλής, Προϊστάμενος Τομέα Αεροδιαστημικών Εφαρμογών, ΕΑΒ
 • Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Πετρόπουλος: Διάσωση από ελικόπτερο του ΠΝ

Σε αίθουσα της ΛΑΕΔ η Lockheed Martin είχε εγκαταστήσει και έναν εξομοιωτή F-16 blk 70/72.

Το AIRSHOW

H Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2017, απογειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας ( 16 και 17/09).

Αναμφίβολα η συμμετοχή των Red Arrows της RAF κλέβει την παράσταση, ενώ δεκάδες είναι οι συμμετοχές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,

Πλούσια σε συμμετοχές και θέαμα η 6η Athens Flying Week φιλοξενεί πτητικά σχήματα 9 χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής!!!

Στον ουρανό της Τανάγρας θα βρεθούν:

Oι θρυλικοί RED ARROWS της Royal Air Force με τα BAE Systems Hawk T1 .

Η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία που συμμετέχει πολλαπλά με τη MIG-29 Demo Team, το νέο τους F-16 Tiger Polish Demo Team και τους Bialo- Iskry Team.

Παρούσα, θα είναι η Βελγική Πολεμική Αεροπορία με το F-16 Solo Display Team.

Ο παγκόσμιος Πρωταθλητής Johan Gustafsson με το ανεμοπλάνο του, που  θα έλθει από τη Σουηδία  για να μας συναρπάσει με το αεροπορικό του υπερθέαμα ζωγραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό της Τανάγρας με πυροτεχνήματα, μουσική και ακροβασία.

Από την Ιταλία ο ακροβάτης Silver Chicken και ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής Luca Bertosio που φέτος θα παρουσιάσει και τη νυχτερινή του performance.

H πανέμορφη, αγαπημένη των media “WINGWALKER” Danielle Hughes  θα μας μαγέψει με τις χορευτικές της φιγούρες στα φτερά του εν πτήσει Boeing Stearman.

Από την Ελβετία  θα είναι μαζί μας οι Schaerer & Partner Red Bull και ο  Horatio Llorens Red Bull με paragliding.

Aπό την Ολλανδία οι Dutch Rush Aerobatics.

Οι Hellenic Skydivers αλλά και οι SKYDIVE ATTICA  θα μας μυήσουν στον κόσμο της ελεύθερης πτώσης.

Φυσικά, στην κορυφαία θέση, θα ευρίσκονται οι ομάδες της καρδιάς μας, με το ‘’Zeus’’ F-16 Demo Team καθώς και το Τ-6 A “Daedalus” Demo Team  της   Πολεμικής μας Αεροπορίας, μαζί και με άλλα αεροσκάφη.

Μεγάλη έκπληξη φέτος, ο μικτός σχηματισμός ενός Mirage 2000 και ενός F-16 σε χαμηλή διέλευση-ταχεία άνοδο και εικονική αερομαχία σε χαμηλό ύψος, σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές αλλά και πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε επιδείξεις αεροπυρόσβεσης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή θα είναι η εικονική προσβολή-χαμηλή διέλευση-ταχεία άνοδος ζεύγους αεροσκαφών PHANTOM ( F-4 E).

Η στατική έκθεση, μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία της σε μικρούς και μεγάλους που έζησαν τη μοναδική εμπειρία επίσκεψης στο εσωτερικό θρυλικών τύπων αεροσκαφών εμπλουτίστηκε τόσο με εθνικές όσο και με διεθνείς συμμετοχές. Φέτος το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά από τις ΗΠΑ τα F-16 της USAFE καθώς και το learjet C-21  και το Tornado ECR της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σημαντική η παρουσία και ενός  MIG-29 της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εντυπωσιακές συμμετοχές στη στατική έκθεση αυτές  της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα ιστορικά της αεροσκάφη, το Πολεμικό μας Ναυτικό με το  AEGEAN HAWK (S-70), και ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς με ελικόπτερα APACHE ( AH-64D), HUEY (UH-1H), CHINOOK ( CH-47D) και NH-90.

Παρόντα θα είναι επίσης, όπως πάντα,  εναέρια μέσα του Στρατού Ξηράς,   του Πολεμικού Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας σε δυναμικές επιδείξεις της αποστολής τους και Medevac, με ταχείες καταρριχήσεις.

Από φέτος και με μόνο σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση όλων των επισκεπτών αλλά και τη μεγιστοποίηση της οπτικής απόλαυσης των πτητικών δραστηριοτήτων, το κέντρο του Air Show, μεταφέρεται στο πιο φιλικό για τον θεατή σημείο του αεροδρομίου της ΤΑΝΑΓΡΑΣ.

Ο χώρος στάθμευσης, πάντα δωρεάν, ευρίσκεται τώρα σε νέα περιοχή, μέσα στο αεροδρόμιο, πολύ κοντά στην περιοχή των θεατών.

Με τη νέα χωροθέτηση, σε αυτό το αεροδρόμιο αιχμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας  με την μεγάλη επάρκεια χώρων, δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να βιώσουν τις διαδικασίες απογειώσεων και προσγειώσεων των αγαπημένων τους αεροσκαφών τζετ, καθώς και το φαντασμαγορικό θέαμα της μαζικής τροχοδρόμησης με καπνό, των ακροβατικών σμηνών, από απόσταση αναπνοής.

Θα θαυμάσουν με άνεση όλα τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης στατικής έκθεσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα, θα φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτά με τους πιλότους κοντά τους και θα ζήσουν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες με τους παγκοσμίου φήμης ακροβάτες αεροπόρους, αλλά και με εκείνους των μαχητικών τζετ, σε εναέριες χορογραφίες που δεν θα έχουν προηγούμενο!!!

Ακόμα, θα υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα εστιατόρια με χώρους σκίασης για το κοινό, για να γευματίσετε και να δροσιστείτε με την παρέα σας.

Επίσης,  θα παρέχονται πληροφορίες για κάθε τύπου αεροπορική εκπαίδευση στη χώρα από τις αρμόδιες αεροπορικές σχολές, τις Αερολέσχες και την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑΟ). Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιδείξεις αερομοντελιστών με κορυφαίο τον Έλληνα expert του είδους Γιώργο Παπαγιάννη σε μία εντυπωσιακή επίδειξη, πολλά πρωτότυπα happenings, θα υπάρχει εμπορική έκθεση, πολλοί επι πλέον χώροι εστίασης, ευρύχωρα bar και όπως πάντα, ο υποδειγματικός και ασφαλής μας παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους.

Οι εκδηλώσεις της AFW 2017 ξεκινούν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου με το Θεματικό Συνέδριο ”Aviation Development Conference #6” στη  Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ)   από τις 09:30 έως τις 14.30.  Θα παρευρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι το διεθνές προφίλ του. Με μία ποικίλης ύλης σε θεματολογία agenda, στοχεύουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον όχι μόνο όλων όσων είναι μυημένοι στα μυστικά της αεροπορίας, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφές στο https://www.eventora.com/en/Events/6th-Aviation-Development-Conference

Οι εκδηλώσεις της AFW 2017 θα ολοκληρωθούν με τη καθιερωμένο closing party όπου θα βραβευτούν όλες οι ομάδες και θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση σε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα τόσο του αεροπορικού όσο και του αεροπορικού χώρου : στο δημοφιλή τραγουδιστή αλλά και έμπειρο χειριστή και εκπαιδευτή πτήσεων Κώστα Μακεδόνα, διαχρονικού φίλου και υποστηρικτή του μεγαλύτερου ελληνικού αεροπορικού show!!!

Το airshow που μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει άνω των 250.000 πιστών θαυμαστών από όλο τον κόσμο, σας περιμένει στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας,  το Σαββατοκύριακο από 16 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Το πλήρες ενημερωμένο πρόγραμμα συμμετοχών μπορείτε να δείτε στο http://www.athensflyingweek.gr/index.php/afwprogramen/confirmations.

Οι τιμές των εισιτηρίων γενικής εισόδου

– για το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στα 10€ ανά εισιτήριο & 5€ για παιδιά από 3-12 ετών, ΔΩΡΕΑΝ για παιδιά από 0-3 ετών

– για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στα 12€ ανά εισιτήριο ενηλίκου, 6€ για παιδιά από 3-12 ετών, ΔΩΡΕΑΝ για παιδιά από 0-3 ετών

Ακόμα, διευκολύνουμε τη μεταφορά σας προς και από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας με πούλμαν, μόνο με 10€ επιπλέον του εισιτηρίου. Από το Σταθμό Μετρό “Δουκίσσης Πλακεντίας” από τις 09:00 έως τις 14:00 με αναχωρήσεις κάθε ώρα και από την Αεροπορική Βάση Τανάγρας από τις 14.30 έως τις 20.30.

Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της διοργάνωσης αυτής στο χώρο του Θεματικού Τουρισμού ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα το AFW 2017.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων και μεταφοράς στο  https://www.viva.gr/tickets/festival/tanagra/athens-flying-week-2017/

Στα παρακάτω Link μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές και το πρόγραμμα αντίστοιχα.

https://www.athensflyingweek.gr/index.php/el/afwprogramgr/confirmations

https://www.athensflyingweek.gr/index.php/el/afwprogramgr

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο