Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και στο βάθος S-400 και F-35

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και στο βάθος S-400 και F-35

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου των G-20, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, με βασικό θέμα συζήτησης την αγορά του ρωσικού συστήματος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου των G-20, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, με βασικό θέμα συζήτησης την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η Αμερική απαιτεί να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για συγκρότηση μίας κοινής ομάδας εργασίας για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τους S-400 και τον κίνδυνο που αποτελούν για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Η Αμερική έχει απορρίψει την τουρκική εισήγηση.

Χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουσουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι S-400 δεν θα φτάσουν στη χώρα του τον Ιούνιο, πυροδοτώντας φήμες ότι η Άγκυρα συζητά με την Ουάσιγκτον την πιθανότητα ακύρωσης της αγοράς. Βεβαίως ο κ. Ακάρ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία δεν ακυρώνεται.

Στον κ. Ακάρ απάντησε η Μόσχα τονίζοντας ότι η παράδοση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουσουσί Ακάρ.

«Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα απ΄ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρσουλτάν, προηγουμένως γνωστή ως Αστάνα.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο