Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’ στην Κύπρο

Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’ στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της άσκησης, εξετάστηκαν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης

Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Σάββας Αγγελίδης, επέβησαν στη Φ/Γ ΕΛΛΗ όπου και παρακολούθησαν δραστηριότητες της ασκήσεως.

Η άσκηση,διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση σχεδιάστηκε από τις ουσιώδεις υπηρεσίες (Εθνική Φρουρά, Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία Κύπρου), σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, από τα υπόλοιπα Υπουργεία, και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Η.Β. και ΗΠΑ), καθώς και ομάδες στρατιωτικών και διπλωματών από 20 άλλες χώρες (συνολικά 240 ξένοι εκπρόσωποι).

Στο πλαίσιο της άσκησης, εξετάστηκαν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) και τρομοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο περιλάμβανε, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η 1η Φάση πραγματοποίηθηκε στις 23 Μαΐου 2018 με εκτέλεση σεναρίου εκκένωση αμάχων επί χάρτου καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών. Η 2η Φάση, έγινε, στο Λιμάνι Λάρνακας, στις 24 Μαΐου 2018, και αφορύσε πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και θα την παρακολουθήσουν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές.

Η 3η Φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ, και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» διεξήχθη την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Μαΐου 2018, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη Φάση αυτήυλοποίηθηκαν δυο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα αφορούσαν συνέχεια των 2 προηγούμενων Φάσεων και συγκεκριμένα της εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η τελική φάση της άσκησης, πραγματοποιήθηκε διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2018 στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών, οι οποίοι θα βρίσκονται είτε εν πλω επί πολεμικού πλοίου ή στο Σ.Κ. «ΖΗΝΩΝ» του ΚΣΕΔ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο