Στοπ στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35 βάζουν οι ΗΠΑ

Στοπ στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35 βάζουν οι ΗΠΑ

Το “χαστούκι¨δίνοι οι ΗΠΑ στην Τουρκία το οποίο αφορά την εκπαίδευση πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στα F-35, καθώς δεν δέχονται νέο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπαιδευτούν. Ωστόσο η Τουρκία έχει παραλάβει τα τέσσερα πρώτα F-35,  τα οποία όμως παραμένουν στις ΗΠΑ στη βάση Luke με το ιπτάμενο και προσωπικό εδάφους

Το “χαστούκι¨δίνοι οι ΗΠΑ στην Τουρκία το οποίο αφορά την εκπαίδευση πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στα F-35, καθώς δεν δέχονται νέο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπαιδευτούν.

Ωστόσο η Τουρκία έχει παραλάβει τα τέσσερα πρώτα F-35,  τα οποία όμως παραμένουν στις ΗΠΑ στη βάση Luke με το ιπτάμενο και προσωπικό εδάφους να οποία συνεχίζει να εκπαιδεύεται στα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, ο Τραμπ και ο γαμπρός του μπορεί να συζητάει με τον Ερντογάν και την Τουρκία, αλλά δε θα δημιουργήσει ένα ακόμη εσωτερικό μέτωπο και με το κόμμα του του ρεμπουπλικάνους και με τους δημοκρατικούς για χάρη της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που σχεδιάζεται να πάνε στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν είχαν λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας παρά μόνο σε νομοθετικό επίπεδο και με δηλώσεις. ‘Όμως η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Tούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση βρίσκονται οι τέσσερις πιλότοι, άλλοι δύο ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 τεχνικοί που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους.

Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί. Βέβαια στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ, τον Απρίλιο, αποδέσμευσαν πέντε ακόμη χώρες στις οποίες μπορούν να πουλήσουν τα F-35 (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης Tούρκων χειριστών, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΑΜ είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και διεθνή ΜΜΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο