Στον Εβρο παρακολούθησε την «ΤΑΜΣ Βελισσάριος» στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Εβρο παρακολούθησε την «ΤΑΜΣ Βελισσάριος» στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετός» στο νομό Έβρου, το νυκτερινό επιχειρησιακό σκέλος της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2019». Μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το υψηλό φρόνημα,

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετός» στο νομό Έβρου, το νυκτερινό επιχειρησιακό σκέλος της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2019».

Μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το υψηλό φρόνημα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, στο πεδίο Βολής Αετού, όπου πραγματοποιήθηκε το βραδινό σκέλος της άσκησης «ΤΑΜΣ Βελισσάριος».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία του παρέδωσαν την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στον Έβρο, βράβευσε τους Εθνοφύλακες που ήταν παρόντες στην άσκηση και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σεβασμιώτατε, κ. Υπουργέ, εξοχότατοι προσκεκλημένοι, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, είμαι και εγώ -όπως, πιστεύω, όλοι όσοι βρέθηκαν σήμερα, στο τελικό σκέλος της άσκησης “Παρμενίων”- πραγματικά εντυπωσιασμένος.

Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν παύουν να προκαλούν τον θαυμασμό όλων μας με την οργάνωσή τους, την ταχύτητά τους, την αποτελεσματικότητά τους, τον απαράμιλλο επαγγελματισμό τους. Διαπίστωσα κι εγώ, για ακόμα μια φορά, από κοντά, βράδυ, σε σχετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, το αξιόμαχο και τον συντονισμό όλων των μονάδων μας. Την εντυπωσιακή εξοικείωση του προσωπικού μας με νέα οπλικά συστήματα. Αλλά κυρίως, τις ικανότητες και τις αρετές του κάθε ενστόλου ξεχωριστά. Όπως, βέβαια, και τις ηγετικές δυνατότητες των αξιωματικών μας. Πάνω από όλα όμως, και σήμερα, εδώ από τον ακριτικό Έβρο, γίναμε όλοι μάρτυρες του ισχυρού εθνικού φρονήματος, όλων των στρατευμένων. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το δόρυ, αλλά ταυτόχρονα και η ασπίδα της πατρίδας μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πυλώνας ισχύος της χώρας. Στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα. Στους κυματισμούς των διεθνών σχέσεων στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντούν πάντα με ψυχραιμία, με προετοιμασία και κυρίως με αυτοπεποίθηση. Παρατηρούν και αγρυπνούν. Αλλά βρίσκονται, πάντα, σε διαρκή ετοιμότητα. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι έχουν δίπλα τους όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν δίπλα τους δυνατούς συμμάχους. Έχουν δίπλα τους, όμως, κυρίως, ενωμένο ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Με το τέλος, λοιπόν, αυτής της άψογης άσκησης που φέρει μάλιστα το όνομα του μεγάλου Μακεδόνα Στρατηγού, μπορώ να το πω ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας -και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας- μπορώ να το πω με σιγουριά και με υπερηφάνεια: Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, αγαπητοί συμπολίτες μας μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η άμυνα της χώρας μας βρίσκεται σε καλά, σε στιβαρά, σε στέρεα χέρια.

Και πάλι συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους».

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία σε στατική έκθεση του οπλισμού ξηράς που χρησιμοποιήθηκε στη νυχτερινή μάχη.

Στη συνέχεια μετέβη στο χώρο όπου είχαν παραταχθεί οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στην άσκηση και τους ευχαρίστησε ξεχωριστά για το καθημερινό έργο τους, λέγοντας τα εξής:

«Γυναίκες και άνδρες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω και πάλι να σας συγχαρώ από καρδιάς γι’ αυτήν την εντυπωσιακή άσκηση, την οποία όλοι παρακολουθήσαμε. Επιβεβαιώνετε, για ακόμα μια φορά, τον απόλυτο βαθμό ετοιμότητάς σας, την προσήλωσή σας στο καθήκον, την εντυπωσιακή σας εξοικείωση με νέα οπλικά συστήματα, τα οποία ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία στο πεδίο της μάχης.

Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτό που εμείς βλέπουμε και μας εντυπωσιάζει τόσο πολύ μια φορά το χρόνο, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εσείς το κάνετε 365 μέρες. Άγρυπνοι φρουροί των εθνικών μας συμφερόντων, διασφαλίζετε την εθνική κυριαρχία, προβάλλοντας ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Είμαστε όλοι, πρώτος εγώ, αλλά όλη η πολιτική ηγεσία και πιστεύω διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, βαθιά υπόχρεοι για ό,τι κάνετε.

Ξέρω πολύ καλά ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν τα τελευταία δέκα χρόνια στις μεγάλες θυσίες τις οποίες αναγκάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός σύσσωμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Καθώς, όμως, η οικονομία μας μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, χρέος μας είναι από αυτό το μέρισμα ευημερίας να στηρίξουμε και πάλι τις Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να ενισχύσουν κι άλλο την αποτρεπτική τους ισχύ.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι πίσω από τα εντυπωσιακά άρματα, πίσω από τα πληροφοριακά συστήματα, πίσω από τα ελικόπτερα και τα F-16 της τελευταίας γενιάς, κρύβονται γυναίκες και άνδρες. Όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης, τα άδεια πλοία δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους. Τους άνδρες, τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι τόσο αφοσιωμένοι στο στόχο τους και με μεγάλη υπερηφάνεια φορούν το εθνόσημο και υψώνουν περήφανα την ελληνική σημαία.

Πιστεύω ότι όλοι όσοι παρακολουθήσαμε σήμερα αυτήν την εντυπωσιακή άσκηση -και γνωρίζουμε αγαπητέ Υπουργέ, ότι παρακολουθήσαμε ένα πολύ μικρό σκέλος μόνο, μιας μεγάλης διακλαδικής άσκησης η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα- φεύγουμε ακόμα πιο σίγουροι και ακόμα πιο ήσυχοι για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ την κάθε μία και τον κάθε ένα ξεχωριστά. Εσάς και τις οικογένειες σας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι και οι οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν τη δική τους ξεχωριστή προσπάθεια για να μπορούν να σας υποστηρίζουν. Να ξέρετε ότι απολαμβάνετε του αμέριστου σεβασμού μας, της αγάπης μας και της εμπιστοσύνης μας. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και πάντα ψηλά την ελληνική σημαία.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

ο ΥΕΘΑ

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου.

Διευρυμένο κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη της Κυβέρνησης, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, ήταν παρόντες στο πεδίο βολής «Αετός» και διαπίστωσαν την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Βρεθήκαμε στην κλιμάκωση της μεγάλης ετήσιας Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων «Παρμενίων 2019» και μάλιστα τις νυκτερινές επιχειρήσεις, όπου διαπιστώσαμε τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τις επιχειρήσεις αυτές είδαμε όλοι ότι η νύκτα μετατράπηκε σε ημέρα!

Αυτό που είδαμε είναι ό,τι εννοούσα όταν δήλωσα προ ολίγου στη Βουλή των Ελλήνων ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το ξίφος της Ελλάδος, είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή.

Η ακρίβεια εκτέλεσης των ασκήσεων, η εξαιρετική ποιότητα, ο άψογος συγχρονισμός μεταξύ πάρα πολλών όπλων και των τριών Κλάδων -διότι μην ξεχνάτε ότι η Άσκηση διεξάγεται κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας και ολοκληρώνεται αύριο στη Σαμοθράκη- το φρόνημα και ο επαγγελματισμός των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, η τρομακτική ισχύς πυρός των οπλικών συστημάτων που είδαμε στο πεδίο της μάχης, καθιστούν ορατή αυτή την ικανότητα ακόμα και στους μη εξοικειωμένους, ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα δεκάδες χιλιάδες στελέχη που ενεπλάκησαν σ’ αυτή την Άσκηση, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων.

Σήμερα καταδείχθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν εξαιρετική αποτρεπτική ισχύ.

Αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνίζεστε κάθε μέρα για να γίνεστε καλύτεροι, αλλά γίνεστε καλύτεροι όχι για να πολεμάτε, αλλά διά της αποτρεπτικής αυτής ισχύος να διασφαλίζετε την ειρήνη, να υπερασπίζεστε και να διασφαλίζετε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να εδραιώνετε την πεποίθηση, σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι πρέπει και μπορούν να νιώθουν ασφαλείς.

Θερμά συγχαρητήρια!»

Τη σημερινή τελική φάση της ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2019» στη Σαμοθράκη, θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τη Στρατιωτική Ηγεσία.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο