Στο τελικό στάδιο της συμφωνίας η αναβάθμιση των F-16

Στο τελικό στάδιο της συμφωνίας η αναβάθμιση των F-16

Επιτέλους βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αναβάθμιση των F-16 που έπρεπε να είχε ξεκινήσει χρόνια πριν.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου εκτιμάται πώς θα έχει ληφθεί η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 της Ελληνική Πολεμικής Αεροπορίας. Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin και της ΠΑ έχουν εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα και ρυθμίζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Τα τρία βασικά σημεία που φέρεται να καταλήγουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πληροφορίες, είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης περίπου 85 αεροσκαφών έτσι ώστε να κυμανθεί το κόστος των εργασιών σε 1,2 δις δολάρια. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε διαρρεύσει έγγραφο αμερικανικής υπηρεσίας που υπολόγιζε την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 με κόστος 2,4 δις δολάρια.

Τα αεροσκάφη της ΠΑ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης είναι τα περίπου 55 F-16 block52+ και τα 30 F-16 block52+adv, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα διάφορα σενάρια με διαφορετικά αεροσκάφη και ποσά είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από κει και έπειτα πολλά είναι σημεία που προκύπτουν από διάφορες «διαρροές». Θεωρείται σίγουρο ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία με την κατασκευή των νέων οργάνων και άλλων συστημάτων εξαρχής και θα τοποθετηθούν στα αεροσκάφη.

Αναφορικά με την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, όλοι θα ήθελαν να γίνει μέσα στο 2018, αλλά θεωρείται ότι θα ξεκινήσουν πριν το 2020. Παράλληλα όπως αναφέρονται σε διαρροές, τμήματα που θα αφαιρεθούν από τα blk52+ και blk52+adv, τα ραντάρ APG-68(V)9, υπολογιστής αποστολής και οθόνες MFD, θα τοποθετηθούν στα 38 F-16 Blk50 και στα 32 F-16 Blk30 προκειμένου να έρθουν στο επίπεδο F-16 blk52+ Soft 6.5.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, στην περίπτωση που οι εργασίες ξεκινήσουν μέσα στο 2018, εκτιμάται από πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες ότι θα διαρκέσει το λιγότερο οκτώ χρόνια, δηλαδή το 2026, όταν η Τουρκία , αν παραλάβει άμεσα τα F-35, θα τα έχει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και τουρκικό μαχητικό TFX θα είναι στον αέρα, καθώς οι «γείτονες» προγραμματίζουν την πρώτη πτήση του εγχώριου μαχητικού τους το 2023.

Έτσι η αναβάθμιση των F-16 δεν καλύπτει τις ανάγκες της ΠΑ, απέναντι στην όλο και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σήμερα, αλλά θα χρειαστεί άμεσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (το ΚΥΣΕΑ κλπ) να βρει λύση σε μαχητικό πέμπτης γενιάς, όπως είναι το F-35 ( ή το ρωσικό Τ-50 ΡΑΚ FA, γνωστό και Su-57 που και αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί).

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο