Στην Κύπρο ο Αποστολάκης – πολεμικά δίπλα σε Fatih και Barbaros στέλνει η Τουρκία

Στην Κύπρο ο Αποστολάκης – πολεμικά δίπλα σε Fatih και Barbaros στέλνει η Τουρκία

Δέκα πλοία του Tουρκικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί και ουσιαστικά έχουν κυκλώσει την Κύπρο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση η Τουρκία στην Κύπρο επιχειρώντας να ¨νομιμοποιήσει” την εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στη Μεγαλόνησο βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος συναντάται με τη ηγεσία του νησιού.

Αποστολάκης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο παρουσίας του στην Κύπρο για το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, έγινε δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Σάββα Αγγελίδη. Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν εκ νέου στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Ειδική αναφορά έγινε στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί προήδρευσαν των εργασιών του 5ουΔιακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, όπου δρομολογήθηκαν ενέργειες περαιτέρω βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου και της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: «Η σημερινή συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Αποστολάκη και τους συνεργάτες του ήταν προγραμματισμένη στα πλαίσια των συνεχών επαφών που απορρέουν από τη μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, εκτός από τα τρέχοντα θέματα, βρέθηκε και το επίκαιρο θέμα με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας.

Πιστοί στην πάγια τακτική μας, με απόλυτη ψυχραιμία, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η ψυχραιμία μας δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία.

Το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλες χώρες, έχει ήδη σταλεί. Οι αυστηρές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους.

Η αναγνώριση της ανάγκης συλλογικής αντίδρασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας, αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα.

Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή.

Ως κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που συνειδητά έχουμε αναλάβει για τη γεφύρωση και τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή, μέσω των τριμερών στρατηγικών συνεργασιών που αναπτύξαμε στα πλαίσια της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες στην περιοχή.

Συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Για ακόμη μία φορά επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην αδελφή Κύπρο, για το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον φίλο μου Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και διαπιστώσαμε από κοινού ότι μέσω των συναντήσεών μας σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς.

Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά μας.

Βέβαια είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από ακόμα μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες.

Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Αυξάνεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία

Δέκα πλοία του Tουρκικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί και ουσιαστικά έχουν κυκλώσει την Κύπρο ενώ κάποια από παριστάνουν ότι προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και το γεωτρύπανο «Πορθητής», όπως αναφέρει η τουρκική έκδοση του ‘Σπούτνικ’, βασιζόμενο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.

TURKISH NAVY

Τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί σε Κυρήνεια, Αμμόχωστο και Μερσίνα και είναι έτοιμα να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, όπως αναφέρεται.

“Έχει δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα πολέμου στην περιοχή”, όπως σχολιάζει το Σπούτνικ .Εκτός των πολεμικών πλοίων, η Τουρκία έχει θέσει σε ετοιμότητα και υποβρύχια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο