Στην ΕΛ.ΑΣ όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς

Στην ΕΛ.ΑΣ όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016 - τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR - passenger name records). 

Στην Ελληνική Αστυνομία θα γνωστοποιούν όλα τα δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών που διατηρούνται στην χώρα. Αυτό προβλέπει η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική νομοθεσία.

Έτσι για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην ΕΛ.ΑΣ στοιχεία επιβατών όπως η διεύθυνση, οι τρόποι πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, οι αποσκευές και η έκδοση εισιτηρίων, με σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής – το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016 – τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records).

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάζουν στη Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ τα δεδομένα σε διάστημα μέχρι και 2 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης.

Για όσες εταιρίες δεν συμμορφωθούν, προβλέπεται αρχικά πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το πρόστιμο θα μπορεί να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο