Στα άκρα η αντιπαράθεση Τουρκίας Ισραήλ: Το Τελ-Αβιβ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και η Άγκυρα απειλεί για τη μεταφορά πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ

Στα άκρα η αντιπαράθεση Τουρκίας Ισραήλ: Το Τελ-Αβιβ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και η Άγκυρα απειλεί για τη μεταφορά πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ

Από το 2012 η Κνεσέτ έχει εξετάσει το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας αλλά οι προσπάθειες να περάσει σχετικός νόμος ώστε να υπάρχει επίσημη ημέρα μνήμης δεν ευοδώθηκαν ποτέ.

Αγριέβει περισσότερο η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς μέλη της Κνεσέτ εξετάζουν την επίσημη αναγνώριση από το ισραηλινό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, μεταξύ άλλων προτάσεων και όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Από το 2012 η Κνεσέτ έχει εξετάσει το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας αλλά οι προσπάθειες να περάσει σχετικός νόμος ώστε να υπάρχει επίσημη ημέρα μνήμης δεν ευοδώθηκαν ποτέ. Παρατηρητές των διαβουλεύσεων της Κνεσέτ εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει στην πράξη έναν τέτοιο νόμο, αλλά εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων ένας τέτοιος νόμος μπλοκαρίστηκε.

Το Φεβρουάριο, η Κνεσέτ καταψήφισε ένα νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα που έφερε ο βουλευτής Γιαΐρ Λαπίντ (πρόεδρος του κόμματος Γιες Ατίντ και πρώην υπουργός Οικονομικών). Ωστόσο την Τετάρτη οι βουλευτές Αμίρ Οχάνα (Λικούντ) και Ιτζίκ Σμούλι (Σιωνιστική Ένωση) έφεραν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο και προσπαθούν να το περάσουν ως απάντηση στα όσα έχει πει και έχει κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτή η ιστορική αδικία έπρεπε να είχε αναγνωστεί πολύ καιρό πριν», δήλωσε ο Σμούλι. «Οι μικροπρεπείς πολιτικές με τους Τούρκους αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές», ο Αμίρ Οχάνα και χαρακτήρισε τον Ερντογάν «βάρβαρο σουλτάνο, του οποίου η χώρα είναι υπεύθυνη για απίστευτα εγκλήματα πολέμου και ο ίδιος βομβαρδίζει αθώους Κούρδους. Από τη στιγμή που ο δολοφόνος Κούρδων από την Άγκυρα επέλεξε να συνταχθεί με το δολοφονικό καθεστώς της Χαμάς και να συκοφαντήσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που μας υπερασπίζονται, να απελάσει και εξευτελίσει Ισραηλινούς διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία των Αρμενίων όχι μόνο ιστορικά αλλά και πολιτικά».

Στον αντίποδα η Τουρκία απειλεί με διαδηλώσεις, μία εκ των οποίων κάλεσε τους Τούρκους σήμερα, με τη χρήση “διπλωματικών” μέσων του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμη και με στρατιωτιωτική επέμβαση στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: Ηaaretz, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, hellasjournal.com

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο