Σε εξέλιξη τουρκική άσκηση SAR μεταξύ Χίου και Λέσβου

Σε εξέλιξη τουρκική άσκηση SAR μεταξύ Χίου και Λέσβου

Σε εξέλιξη βρίσκεται άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR – Search & Rescue) στην ευρύτερη θάλασσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου με την επονομασία “Αστέρι της Ανατολής-2019”. Η άσκηση στην οποία συμμετέχουν και οι πέντε τουρκικοί κλάδοι (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Ακτοφυλακή και Στρατοχωροφυλακή) και έχει δύο βασικά σενάρια: το πρώτο που διεξήχθη χθες αφορούσε τη διάσωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR – Search & Rescue) στην ευρύτερη θάλασσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου με την επονομασία “Αστέρι της Ανατολής-2019”.

Η άσκηση στην οποία συμμετέχουν και οι πέντε τουρκικοί κλάδοι (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Ακτοφυλακή και Στρατοχωροφυλακή) και έχει δύο βασικά σενάρια: το πρώτο που διεξήχθη χθες αφορούσε τη διάσωση λαθρομεταναστών και δεύτερο σήμερα σύγκρουση πλοίων (ενός πολεμικού με ένα πολιτικό) και διάσωσης ορειβατών.

Το χθεσινό σενάριο αφορά τη διάσωση 40 παράνομων μεταναστών εκ των οποίων οκτώ παιδιά που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Με βάση το σενάριο η τουρκική ακτοφυλακή διασώζει 39 Παλαιστίνιους και ένα Ιρακινό. Η άσκηση ξεκίνησε με συντονισμό του Διοικητηρίου Αεροπορικής Εκπαίδευσης και συμμετείχαν το Διοικητήριο Ακτοφυλακής και το Διοικητήριο Στρατοχωροφυλακής. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε 53 ναυτικά μίλια από τον κόλπο της Σμύρνης και συμμετείχαν ένα ελικόπτερο, μία φρεγάτα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο διάσωσης, καθώς και σκάφη της ακτοφυλακής. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και ένας σκάφος της ‘ακτοφυλακής’ του ψευδοκράτους.

Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν, της Παλαιστίνης,της Ιαπωνίας, του Κουβέιτ, της νοτίου Κορέας, του Κοσόβο και του Πακιστάν.

Σήμερα διεξάγεται το δεύτερο σκέλος της άσκησης πραγματοποιείται στη Σμύρνη και το σενάριο περιλαμβάνει σενάριο διάσωσης ορειβατών που χάθηκαν στο βουνό.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου προς την πλευρά του Αιγαίου είναι μία εκ των τεσσάρων που έχουν επιλέξει οι Τούρκοι να εντείνουν τις προκλήσεις.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο