Ρουμάνος ευρωβουλευτής προωθεί θέμα “τσάμικου” στην Ευρωβουλή

Ρουμάνος ευρωβουλευτής προωθεί θέμα “τσάμικου” στην Ευρωβουλή

Με αφορμή εκδήλωση πρωτοβουλίας του Ρουμάνου ευρωβουλευτή κ. Sogor με τίτλο «75 Years Commemoration of the Expulsion of the Cham. Information event for new MEPs» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού απέστειλαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κοινή δήλωση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, καθώς και

Με αφορμή εκδήλωση πρωτοβουλίας του Ρουμάνου ευρωβουλευτή κ. Sogor με τίτλο «75 Years Commemoration of the Expulsion of the Cham. Information event for new MEPs» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού απέστειλαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κοινή δήλωση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, καθώς και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. κ. Manfred Weber.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι αυτοαποκαλούμενοι “Τσάμηδες”, που προωθήθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση, συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις της Ελλάδας από τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1944) για να αποκόψουν ένα γεωγραφικό τμήμα της Πατρίδας μας, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής συνεργασίας, υπάρχουν πάνω από 1.200 καταδικαστικές αποφάσεις δωσίλογων, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή (π.χ. στην Παραμυθιά, τη Φιλιάτες και το Μαργαρίτι). Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες καταδίκες βρίσκουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εγκληματίες πολέμου, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία ή την Τσεχοσλοβακία.

Ενέργειες, όπως η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Sogor, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στη λογική αυτή, τον παροτρύνουμε να μην συμμετέχει στην διασπορά αβάσιμων κατηγοριών και αναληθών ισχυρισμών από ομάδες συμφερόντων, που όχι μόνο δεν ανήκουν στην Ε.Ε., αλλά και που η προώθησή τους μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Ευάγγελος

ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Στέλιος

ΣΠΥΡΑΚΗ Μαρία

ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ – ΒΡΥΩΝΙΔΗ Ελισσάβετ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Μανώλης

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Άννα – Μισέλ

ΚΥΡΤΣΟΣ Γεώργιος

ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ Θεόδωρος

Αντίδραση και από το ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «τα 75 χρόνια από την απέλαση των Τσάμηδων» από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Sogor Csaba στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως αναφέρει «πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες που συστηματικά εγείρουν ζητήματα “μειονοτήτων” τροφοδοτώντας τον εθνικισμό και τους αλυτρωτισμούς στους λαούς, τη λογική του “διαίρει και βασίλευε” και την αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην περιοχή των Βαλκανίων». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε «τις τεράστιες ευθύνες του Ευρωκοινοβουλίου για τη φιλοξενία τέτοιου είδους απαράδεκτων εκδηλώσεων, αλλά και συνολικά της ΕΕ που με τοποθετήσεις αξιωματούχων της έχει κάνει λόγο “για ύπαρξη ‘τσάμικου’ ζητήματος το οποίο είναι “διμερές ζήτημα που εκκρεμεί” στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας».

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο