Ρεκόρ παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο

Ρεκόρ παραβιάσεων των Τούρκων στο Αιγαίο

Αναφορικά με τις παραβάσεις-παραβιάσεις το 2017 ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, και μάλιστα πολλές από αυτές έγιναν από αεροσκάφη τύπου CN-235 και ελικόπτερα, αφού οι διώξεις του Ρ.Τ.Ερντογάν στις Ένοπλες Δυνάμεις απομάκρυναν εκατοντάδες έμπειρους πιλότους από τα Τουρκικά F-16.

«Κόκκινο» χτύπησε το 2017 η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε θάλασσα και αέρα, με τα αεροσκάφη και τα πλοία της γείτονος να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία. Ωστόσο το στοιχείο εκείνο που δεν φαίνεται στα στοιχεία των παραβιάσεων-παραβάσεων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, είναι το νέο «παίγνιο» της Άγκυρας, οι NAVTEX και αντι-NAVTEX και αντίστοιχα οι ΝΟΤΑΜ, αντι-ΝΟΤΑΜ. Η Τουρκία δέσμευε «παραδοσιακά» σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, δύο περιοχές, μία στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και μία στο νοτιοανατολικό, ωστόσο το 2017 προχώρησε στην έκδοση πολλών εκατοντάδων προκλητικών NAVTEX, με κάποιες από αυτές να περιλαμβάνουν μέχρι και περιοχές νησιών, σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο.

Αναφορικά με τις παραβάσεις-παραβιάσεις το 2017 ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, και μάλιστα πολλές από αυτές έγιναν από αεροσκάφη τύπου CN-235 και ελικόπτερα, αφού οι διώξεις του Ρ.Τ.Ερντογάν στις Ένοπλες Δυνάμεις απομάκρυναν εκατοντάδες έμπειρους πιλότους από τα Τουρκικά F-16. Συνολικά κατεγράφησαν 1103 παραβάσεις των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας, έναντι 902 το 2016, ενώ διπλασιάστηκαν οι παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου Χώρου σε 3317, από 1671 το προηγούμενο έτος. Ένα στοιχείο που αποδεικνύει την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι το 2017 έφεραν οπλισμό 257 σχηματισμοί έναντι 86 οπλισμένων το 2016 και υπερδιπλασιάστηκαν οι εμπλοκές σε 176 το 2017 έναντι μόλις 68 το 2016. Αυξημένος είναι και ο συνολικός αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών που ανήλθε σε 1330 το 2017, από 1016 το 2016. Ωστόσο μικρότερος ήταν ο αριθμός των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες, καθώς σημειώθηκαν 39, έναντι 57 το 2016. Αυτό ίσως και να οφείλεται στην έλλειψη έμπειρων πιλότων στα τουρκικά μαχητικά, ή ίσως στο γεγονός ότι οι εναπομείναντες έμπειροι χειριστές της THF ανέλαβαν αποστολές σε Συρία, Ιράκ, αλλά και κατά των Κούρδων εντός της Τουρκίας.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ 2017

Η Τουρκία θα συνεχίσει και το 2018 τις πιέσεις της προς τη χώρα μας στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων, παραβιάσεις-παραβάσεις-υπερπτήσεις, με τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, με την αμφισβήτηση της έρευνας και διάσωσης πέραν του 25ου Μεσημβρινού που διέρχεται από το μέσο του Αιγαίου, αλλά και με άλλα πλάγια μέσα όπως η παράνομη είσοδος αλλοδαπών, και με άλλα δήθεν δημοκρατικά όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη. Αντίστοιχα η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητα της και στην Κύπρο.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο