Πυραυλικά συστήματα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Πυραυλικά συστήματα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Η απόκτηση των 40 μεταχειρισμένων σύγχρονων στοιχείων MLRS, θα δώσει άλλη ώθηση στο ελληνκό οπλοστάσιο καθώς οι ATACMS με τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι δυνατό ν’ αναβαθμιστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ικανοί να βάλλουν και κατά πλοίων επιφανείας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 300 χλμ.

Την απόκτηση MLRS με εμβέλεια 300 χλμ από τις ΗΠΑ είναι κοντά να αποκτήσει η Ελλάδα. Αυτή η είδηση εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες κυρίως στο διαδύκτιο, και έχει βάσεις στο 2013, όταν επί συγκυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στις ΗΠΑ (LOR), προκειμένου να εξετάσουν τις προθέσεις των Αμερικανών. Βέβαια τότε οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ ήταν διαφορετικές, όπως διαφορετική ήταν και η ηγεσία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή η Ελλάδα βρισκόταν ήδη υπό την εποπτεία ΔΝΤ-Ευρωπαϊων και με μνημονιακές υποχρεώσεις όωμς έκανε κάποιες προσπάθειες  διατήρησης του αμυντικού της υλικού σε υψηλό επίπεδο.  Επίσης τότε δεν υπήρχε στο “τρσπέζι” και η απόκτηση S-400 από την Τουρκία.

Σήμερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις  για 40 εκτοξευτές από τ’ αμερικανικά αποθέματα, με κόστος που ανήρχετο σε 130.000 ευρώ ανά στοιχείο. Στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τέθηκαν ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, όμως είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Στο Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού υπάρχουν 36 πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν κατά στόχων και με πυραύλους τύπου ATACMS. Η απόκτηση των 40 μεταχειρισμένων σύγχρονων στοιχείων MLRS, θα δώσει άλλη ώθηση στο ελληνκό οπλοστάσιο καθώς οι ATACMS με τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι δυνατό ν’ αναβαθμιστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ικανοί να βάλλουν και κατά πλοίων επιφανείας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 300 χλμ. Αν αποκτηθούν οι πύραυλοι ATACMS θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος έναντι του τουρκικού πολεμικού νατυικού, αλλά και στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην περίπτωση που αυξηθούν οι MLRS από 36 σε  76, αυξάνονται σημαντικά οι δυνατήτες πλήγματος απένταντι στη τουρκική επιθετικότητα. Και στην περίπτωση που η Ελλάδα εξοπλιστεί και με άλλα πυραυλικά συστήματα μέσου και μεγάλους βεληνεκούς θα δημιουργήσει σύγχρονη ασπίδα προστασίας στα ελληνικά σύνορα.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο