Ποιος θα τον σταματήσει;

Ποιος θα τον σταματήσει;

Σε αντίθεση με την Ελληνική διπλωματία που ακολουθεί πολιτική κατευνασμού και προσπαθεί να επαναφέρει τον Τούρκο πρόεδρο στην τάξη με λεκτικά επιχειρήματα περί τήρησης του Διεθνούς Δικαίου κ.λπ., ο Ερντογάν προχωράει σε πράξεις

Ο Ερντογάν μιλάει πια ανοιχτά για τα σύνορα της καρδιάς του. Όχι, δεν ονειρεύεται μια μεγαλύτερη Τουρκία. Ονειρεύεται μια Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ξεκινάει από τα Βαλκάνια, φτάνει ως τη Βόρειο Αφρική, περιλαμβάνει τη Θράκη, την Κύπρο και τα μισά νησιά του Αιγαίου κι εξαπλώνεται μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και τις στέπες της κεντρικής Ασίας.

Ο Χίτλερ έλεγε ότι η Ιστορία είναι Γεωγραφία εν κινήσει.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία.  Και προχωράει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «όταν αλλάζουν τα πάντα δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε, στα σύνορα που χάραξε η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία ή θα χάσει ή θα κερδίσει εδάφη. Είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ για να κερδίσει εδάφη».

Σε αντίθεση με την Ελληνική διπλωματία που ακολουθεί πολιτική κατευνασμού και προσπαθεί να επαναφέρει τον Τούρκο πρόεδρο στην τάξη με λεκτικά επιχειρήματα περί τήρησης του Διεθνούς Δικαίου κ.λπ., ο Ερντογάν προχωράει σε πράξεις:

  1. Διόρισε Ιμάμη στην Αγια-Σοφιά και η προσευχή πλέον ακούγεται πέντε φορές ημερησίως και όχι δύο όπως μέχρι τώρα. Αυτό είναι ένα μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό για το εσωτερικό της χώρας του μια και παραπέμπει στην οθωμανική τάξη πραγμάτων. Επίσης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα και στην Ελλάδα που λέει ότι όσα ίσχυαν για δεκαετίες δεν σημαίνει ότι  θα συνεχίσουν να ισχύουν.
  2. Έστειλε στρατό στη Βόρεια Συρία, που ελέγχει ήδη μία ζώνη βάθους 20 χλμ. Στόχος της είναι να την επεκτείνει σε βάθος 45 χλμ. Καταλαμβάνοντας τη στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπαμπ, την οποία σήμερα ελέγχει το Ισλαμικό κράτος. Στόχος των Τούρκων είναι να την καταλάβουν πριν από τους Κούρδους. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν τις κουρδικές δυνάμεις που από βορειοδυτικά κατευθύνονταν προς την Αλ Μπαμπ. Μπορεί επισήμως στόχος της τουρκικής δύναμης να είναι το Ισλαμικό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα στόχος της είναι η στρατιωτική εξουδετέρωση των Κούρδων μαχητών και η αποτροπή της εδραίωσης μιας Κουρδικής κρατικής οντότητας στη βόρεια Συρία.
  3. Ο Ερντογάν έστειλε στρατό και στο βόρειο Ιράκ. Οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στη μεθοριακή πόλη Μπασίκα, επιδιώκοντας να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «θα είμαστε στη μάχη για να είμαστε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».  Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης, οι Τούρκοι αρνούνται να αποσυρθούν από την Ιρακινή επικράτεια. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι δεν έγιναν δεκτοί από τον συνασπισμό των δυνάμεων που πολιορκεί τη Μοσούλη.
  4. Η Άγκυρα απειλεί ευθέως την Ε.Ε. ότι εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η ευρω-τουρκική συμφωνία για τους πρόσφυγες – μετανάστες θα καταργηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την Ελλάδα σε απελπιστική θέση, καθώς ο Σουλτάνος θα ανοίξει τη στρόφιγγα από τα Μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Και τότε ίσως χάσουμε κάποια νησιά, όχι από εισβολή ενόπλων στρατιωτών, αλλά από εισβολή αμάχων «προσφύγων», μουσουλμάνων μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στα νησιά μας και με την πάροδο του χρόνου θα πολλαπλασιαστούν επιφέροντας πληθυσμιακές αλλοιώσεις. Ο πρόδρομος των νέο-Οθωμανών Τουργκούτ Οζάλ είχε δηλώσει ωμά πριν 25 χρόνια ότι η Ελλάδα θα καταληφθεί μέσω της διοχέτευσης μουσουλμανικών πληθυσμών.

Μπορεί ο Ερντογάν να μην επιτυγχάνει πάντα τους στόχους του, αλλά παραμένει δυνατά στο παιχνίδι. Η διπλωματική ακροβασία του μεταξύ Ουάσινγκτον, Μόσχας και Ε.Ε. μέχρι στιγμής του έχει διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών και χωρίς να πληρώσει κόστος.  Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη Συρία με την άδεια των Αμερικανών και την ανοχή των Ρώσων. Επίσης, τουρκική δύναμη βρίσκεται στην επικράτεια του Ιράκ, παρά την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης και χωρίς οι Αμερικανοί να απαιτήσουν την απόσυρσή της. Αντιθέτως, ο Ερντογάν απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποσυρθεί από το Αιγαίο για να μπορεί να συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανενόχλητος!

Πιστεύω ότι χρέος του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, δεν είναι να συζητήσει μόνο για το χρέος αλλά επίσης να ρωτήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο: «Τον Σουλτάνο ποιος θα τον σταματήσει;»

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο