Πέτρος Καψάσκης: Η Πολιτιστική Διπλωματία ξεκινάει από το εκπαιδευτικό σύστημα

Πέτρος Καψάσκης: Η Πολιτιστική Διπλωματία ξεκινάει από το εκπαιδευτικό σύστημα

Ο όρος Soft power αναπτύχθηκε από τον Joseph Nye του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για να περιγράψει την ικανότητα να προσελκύεις και να συνεταιρίζεσαι παρά να καταναγκάζεις (hard power), χρησιμοποιώντας δύναμη ή δίνοντας χρήματα ως μέσο πειθούς.

Η πολιτιστική διπλωματία, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τεράστια ιστορία και χιλιετίες πολιτισμού, που περιλαμβάνει τα πάντα και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του σημερινού πολιτισμού στον πλανήτη, αποτελεί το βασικότερο ίσως μοχλό ανάπτυξης και περαιτέρω ανάδειξης της Ελλάδας ανά την υφήλιο. Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρος Καψάσκης αναλύει τους στόχους και τις επιδιώξεις του Ινστιτούτου, τους άξονες που θα κινηθεί και την πολιτιστική διπλωματία που θα αναπτύξει το Ε.Ι.Δ.Π.

Ερώτηση: Κύριε Καψάσκη, με ποιο τρόπο θα προωθήσετε τον ελληνικό πολιτισμό μέσω του Ινστιτούτου;

Απάντηση: Πρώτος μας στόχος είναι η δημιουργία δικτύων σε Ελλάδα και εξωτερικό με απώτερο στόχο την ένωση των διάσπαρτων εστιών του Ελληνισμού ανά τον κόσμο και την ανάδειξη στην εσπερία νέων ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων και καλλιτεχνών. Στο Ινστιτούτο θεσπίσαμε για τον λόγο αυτό τον τέταρτο πυλώνα ”των πρεσβευτών του Ε.Ι.Δ.Π”, τον οποίο στελεχώνουν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού κρίνεται απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις κατά τόπους Ελληνικές πρεσβείες μας.

Ερώτηση: Ποια είναι τα εργαλεία σας για να το πετύχετε αυτό;

Απάντηση: Η νέα γενιά. Όραμά μου είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες οι οποίοι στη χώρα μας κρίνονται ως ”υπέρ εξειδικευμένοι” και για την αμαρτία τους αυτή εξοβελίζονται στο πυρ το εξώτερο. Ως προς τα επιστημονικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το Ινστιτούτο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του αυτά θα είναι η χρήση νέων μορφών διπλωματίας όπως επί παραδείγματι η Διπλωματία του Μελοδράματος, η Διπλωματία της Υγείας, η Διπλωματία των Μουσείων, η Διπλωματία της Θάλασσας, η Διπλωματία του Αθλητισμού, η Περιβαντολογική Διπλωματία, ο Πολιτιστικός, Εκκλησιαστικός και Ιατρικός τουρισμός, η Διπλωματία του Χοροδράματος, η Γαστρονομική Διπλωματία, η Διπλωματία των Βιβλιοθηκών και πλείστες άλλες καινοτομίες στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣΕρώτηση: Σε ποιον τομέα του πολιτισμού θα δώσετε βάρος στην αρχή και σε ποιους στη συνέχεια;

Απάντηση: Πριν από οτιδήποτε άλλο νομίζω ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο Ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα. Πρώτα φτιάχνεις την άμυνά και έπειτα παίρνεις οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να εξάγουμε πολιτισμό στο εξωτερικό όταν εντός των πυλών η Ελληνική ψυχή εμφανίζεται διχασμένη, η αναπαραγωγή έχει πλέον αντικαταστήσει περίτρανα τη δημιουργία και το παρόν βιώνεται με όρους παρελθόντος. Νομίζω πως οι προτάσεις μας πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ενός ορισμένου ιδανικού ζωής, την αναζήτηση ενός καινούργιου ανθρωπολογικού τύπου. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα.

Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίστηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα η ίδρυση του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και πώς από άλλους φορείς στην Ελλάδα;

Απάντηση: Είναι ένα ερώτημα που ίσως θα πρέπει να απευθυνθεί προς αυτούς τους φορείς. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πω είναι πως στο διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ι.Δ.Π βρίσκονται ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Έλληνες από τον χώρο της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της Διπλωματίας, της Άμυνας και των Τεχνών. Τους είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη τους.

Ερώτηση: Σκοπεύετε να “αντιμετωπίσετε” τις περιπτώσεις παραχάραξης της ιστορίας και προπαγάνδας άλλων χωρών μέσω πανεπιστημιακών μελετών;

Απάντηση: Νομίζω πως από τη στιγμή που δοθεί μια νέα προοπτική και χαραχθεί ένας νέος σχεδιασμός στον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Ελληνική παιδεία εν γένει τα μάτια των υπόλοιπων χωρών θα είναι αλλιώς πάνω μας. Η παραχάραξη από τους άλλους ξεκινά όσο λείπει η χάραξη ενός σχεδίου εκ μέρους μας. Ενός σχεδίου που να δίνει μια κάποια προοπτική ζωής στο μέλλον. Αυτή η προοπτική θα ξεκινήσει από τη στιγμή που ορίσουμε τις προτεραιότητες μας και επανεξετάσουμε το αξιακό μας σύστημα μέσα από μια βαθύτερη εσωτερική ενδοσκόπηση. Να καταφέρουμε δηλαδή να δούμε ποιοι είμαστε αφού πρωτίστως δούμε ποιοι δεν είμαστε. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγούμε προς τα έξω δίχως να χάσουμε τον εαυτό μας. Και τότε καμία προπαγάνδα η παραχάραξη δεν θα είναι ικανή να μας εγκλωβίσει στον ιστορικό χρόνο.

Βιογραφικό

Ο κος Καψάσκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται απο τη Ζάκυνθο όπου η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο νησί περί τα 1534. Εν συνεχεία φοίτησε στο ιταλικό γυμνάσιο της Ρώμης «Βιτόριο Αλφιέρι» και συνέχισε το λύκειο στο διεθνούς φήμης Ιταλικό Ινστιτούτο «Μαρία Μοντεσσόρι» της Ρώμης. Κατόπιν εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία. Εν συνεχεία αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London» και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα όπου συνεχίζει με το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτική. Τον Φεβρουάριο του 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα. Μιλά Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει εργαστεί ως μεταφραστής και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορες εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο